Exposlanec Pekárek podal ústavní stížnost

Brno - Bývalý poslanec Roman Pekárek, který si odpykává pětiletý trest za korupci, podal ústavní stížnost. Jeho advokát Tomáš Sokol tvrdí, že šlo pouze o nepřímé úplatkářství. Soud o stížnosti zatím nerozhodl.

Podle obžaloby Pekárek (dříve ODS) jako kolínský místostarosta nabídl podnikateli, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárek o prodeji přesvědčil městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník nyní získané parcely pronajímá k zemědělským účelům. 

Pekárkův advokát Tomáš Sokol ale tvrdí, že tento skutek nenaplňuje znaky přijímání úplatku, ale pouze nepřímého úplatkářství - právě proto, že o prodeji pozemků definitivně nerozhodoval Pekárek sám, ale kolínské zastupitelstvo. Sokol navrhuje kvůli jiné trestní kvalifikaci rozsudky krajského, vrchního i nejvyššího soudu zrušit. „Z platné právní úpravy jednoznačně plyne, že o prodeji pozemkových parcel mohlo rozhodnout pouze zastupitelstvo. Pokud je stěžovateli kladeno za vinu, že měl prodej dojednat, mohl tak učinit pouze tím způsobem, že by prodej a cenu dojednal s jednotlivými členy zastupitelstva, tedy působil na ně, aby pro tento prodej hlasovali,“ uvedl Sokol.

Město Kolín zvažuje, že bude chtít po exposlanci náhradu škody, zhruba 26 milionů korun. Právníci už pracují na návrhu, jak by nárok na uplatnění škody vypadal. Věc ještě posoudí rada města. Podle starosty Víta Rakušana (Změna pro Kolín) bude také zřejmě nutné vypracovat nový znalecký posudek na hodnotu prodaných pozemků. Podle původního odhadu měly cenu 41 milionů, město je ale prodalo za 15 milionů korun.

Soudy Pekárkovi uložily kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci také pokutu 250 000 korun a zákaz působení v samosprávě. Na mandát poslance se však zákaz nevztahoval, a tak Pekárek zůstával členem sněmovny až do jejího rozpuštění. Dostal se do ní jako náhradník po odstoupení rebelů z ODS.

Pekárkovo dovolání v červnu odmítl Nejvyšší soud, podle kterého byla trestná činnost řádně prokázána. V pořádku je prý jak právní kvalifikace činu, tak uložený trest.

Pekárek podal ústavní stížnost (zdroj: ČT24)