Šéfem poslanců ČSSD se stal Sklenák

Praha - Novým šéfem poslaneckého klubu sociální demokracie se podle očekávání stal Roman Sklenák. Hlasovalo pro něj 40 ze 46 přítomných poslanců; celkem jich má klub 50. Sklenák byl jediným kandidátem. Místopředsedou klubu byl zvolen Jan Hamáček.

ČSSD šéfa poslanců volila podruhé v krátké době. Na konci října se staronovým předsedou klubu stal Jeroným Tejc, který se ale po aféře okolo lánského puče rozhodl odstoupit, což dnes učinil. Znovu nekandidoval on ani jeho soupeř z první volby Hamáček.

Tejc při volbě Sklenáka podpořil - podle jeho názoru může být dobrým předsedou klubu. „Určitě jsem hlasoval pro něj, teď už to mohu říct, patřil jsem k těm, kteří Romana Sklenáka považovali za vhodného adepta na tuto funkci od počátku,“ dodal. Když se navíc dnes dopoledne po poradě s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou rozhodl nekandidovat někdejší místopředseda klubu Roman Váňa, zůstal Sklenák jediným uchazečem, a mohl tak získat jasnou podporu. Nový šéf klubu chce na nejbližší dny svolat jednání s předsedy ostatních frakcí. 

Kolik bude mít sněmovna místopředsedů? Gazdík kritizuje pomalé vyjednávání

Kromě klubu ČSSD se sešli i poslanci TOP 09. Ti se usnesli, že na post místopředsedy sněmovny navrhnou exministra financí Miroslava Kalouska. Klub také nominoval ze svých řad budoucí členy výborů, například mandátového a imunitního nebo ověřovatele schůzí.  

Ustavující schůze sněmovny, na které se bude volit nové vedení, bude příští pondělí. Včera schůzi oficiálně svolala bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Post šéfa dolní komory by rádi získali sociální demokraté i hnutí ANO. Zatím se neví, kolik sněmovna bude mít místopředsedů. To kritizoval šéf poslanců Petr Gazdík. „Poslední zprávy hovoří o tom, že teprve v sobotu večer proběhne schůzka mezi ČSSD a ANO, kde se rozhodne o tom, jak bude vypadat vedení sněmovny. Nevím, jak mám do pondělního rána domluvit se svými poslanci organizaci sněmovny a jednotlivé výbory, to se ani fyzicky nedá stihnout,“ prohlásil Gazdík. 

Podle Němcové ODS bude také usilovat o křeslo místopředsedy sněmovny, je ale smířená i s tím, že se na ni možná nedostane. „Člověk musí počítat se vším. Když sněmovna vzniká, dokud nejsou domluveny a stvrzeny jednotlivé pozice, tak do poslední chvíle nevíte nic,“ řekla ČT24 Němcová.

Na první schůzi čeká poslance 21 bodů

Schůze začne příští týden v pondělí 25. listopadu ve 14:00. Poslanci budou mimo jiné skládat svůj slib. Schůze bude pokračovat v následujících dnech. Na programu je například návrh na zřízení mandátového a imunitního výboru a především volba členů vedení sněmovny, tedy předsedy a místopředsedů. Program první schůze čítal v minulých volebních obdobích 17 stejných bodů. Tentokrát budou poslanci projednávat taky čtyři zákonná opatření, takže na návrhu programu je celkem 21 bodů.

Ustavující schůze v minulosti trvala obvykle dva dny. Pro volbu vedení a orgánů sněmovny se totiž musejí dodržovat zákonné lhůty a nelze je provést za jediný den. Mezi nominacemi a samotnou volbou musí uplynout nejméně čtyřiadvacet hodin. Delší byla první sněmovní schůze po volbách v roce 2006, kdy trvala zhruba půldruhého měsíce; jednacích dnů bylo devět.

Dnes se sešel i klub KDU-ČSL - lidovci diskutovali s ministrem financí v demisi Janem Fischerem o státním rozpočtu. Líbilo by se jim, kdyby navrhovaný schodek byl nižší a blížil se k vyrovnanému rozpočtu. V pondělí se rozhodnou, jaký postoj k rozpočtu zaujmou ve sněmovně.