STEM: Lidé více důvěřují Sobotkovi než Zemanovi

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka má mezi Čechy větší důvěru než prezident Miloš Zeman. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Na začátku funkčního období koaliční vlády jejímu předsedovi Bohuslavu Sobotkovi důvěřovalo 55 procent občanů, Zeman měl ale důvěru jen 45 procent občanů. V porovnání s lednem si nicméně Zeman polepšil, jeho důvěryhodnost od té doby stoupla o sedm procentních bodů.

Podle průzkumu, který se konal v době od 11. do 20. března, prezidentu Miloši Zemanovi důvěřuje necelá polovina veřejnosti. V porovnání s důvěrou v premiéra Sobotku je u prezidenta Zemana výrazně vyšší podíl těch, kteří kategoricky vylučují, že by prezidentu Zemanovi důvěřovali.

Podle autorů průzkumu je na tom Sobotka z pohledu důvěryhodnosti o něco lépe také než jeho předchůdce Petr Nečas, kterému v prvních měsících funkčního období jeho vlády na podzim 2010 vyjádřilo důvěru 49 procent Čechů. Z hlediska politických preferencí respondentů Zemanovi a Sobotkovi více důvěřují příznivci ČSSD, KSČM a lidovců, naopak méně jim věří voliči ODS a TOP 09.

Výzkum agentury STEM
Zdroj: ČT24/STEM