Boj o post primátora Prahy: ČSSD nasadí ředitele Motola Ludvíka

Praha - Na post primátora Prahy bude v podzimních komunálních volbách za ČSSD kandidovat Miloslav Ludvík. Ředitele Fakultní nemocnice Motol schválili sociální demokraté na krajské konferenci. Podzimní komunální volby se uskuteční v pátek 10. a v sobotu 11. října. Ve stejném termínu se bude konat první kolo senátních voleb.

Sociální demokraté si u Ludvíka cení jeho dlouholeté zkušenosti v komunální politice i v čele největší české nemocnice. Ředitelem FN v Motole je od roku 2000, 12 let působí jako pražský zastupitel. V minulosti byl členem dozorčí rady Kongresového centra Praha, Pražské vodohospodářské společnosti nebo dopravního podniku.

Miloslav Ludvík se ale dostal do povědomí veřejnosti především v únoru 2011, kdy na internet uniklo sestříhané video z výjezdního zasedání s vedoucími pracovníky nemocnice. V záznamu veřejně popisoval, jak funguje zdravotnický byznys. Ludvík na videu například mluvil o významných pacientech neboli „kuliších“, díky nimž prý nemocnice dostává peníze. Po zveřejnění nahrávky se bránil, že video bylo zmanipulované a tendenčně sestříhané. Projev byl prý jen preventivní a motivační. Praxi s kulichy ale potvrdil. Tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) poté nechal v Motole prověřit náhodně vybrané zakázky, kontroloři ale žádná závažná pochybení neobjevili.

TOP 09 povede Hudeček, ODS možná znovu Svoboda

Většina dalších politických stran už má o svém kandidátovi na primátora také jasno. Pražská TOP 09 schválila svého lídra už v březnu. V čele kandidátky bude současný primátor Tomáš Hudeček. Strana uvažovala i o nasazení předsedy Karla Schwarzenberga. Ten ale na post primátora kandidovat odmítl. Hnutí Starostové a nezávislí sestavilo společnou kandidátku s KDU-ČSL a Stranou zelených. Společným kandidátem trojkoalice na primátora bude někdejší pražský radní Petr Štěpánek. Komunisty povede v hlavním městě do voleb pražská šéfka strany Marta Semelová.

Hnutí ANO i Úsvit vhodného kandidáta stále hledají. Původně se objevila informace, že by ANO v Praze vedl bývalý primátor za ODS Jan Kasl. ANO ho ale minulýt týden z kandidátky vyřadilo. Nyní se spekuluje, že by ho mohl nahradit ředitel pražské zoo Miroslav Bobek nebo bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. Pražská ODS bude sestavovat kandidátní listinu na sobotním regionálním sněmu. Šéf pražské ODS Filip Humplík delegátům navrhne, aby lídrem kandidátky zvolili bývalého primátora Bohuslava Svobodu, který stál v jejím čele už při minulých komunálních volbách.

Vydáno pod