Protikorupční policie si vyžádá celé vystoupení ředitele Motola

Praha – Protikorupční policie bude analyzovat vystoupení ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka z výjezdního zasedání ve Špindlerově Mlýně. Na sestříhaném záznamu mluví ředitel o korupci při výběrových řízeních a významných pacientech neboli „kuliších“, díky nimž prý nemocnice dostává také peníze. Policie si ale od nemocnice vyžádá nesestříhanou verzi, pak se rozhodne, zda se bude kauzou zabývat, uvedl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.

Sedmiminutová nahrávka se objevila v úterý na serveru YouTube a záhy na Facebooku na zdi protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme. Na sestříhaném záznamu, který autor opatřil mezititulky a spojil s televizním pořadem ČT Máte slovo, se ředitel Ludvík ve svém vystoupení zmiňuje třeba „o korupci zdravotníků ze strany dodavatelů“. „Páni přednostové, primáři samostatných oddělení velmi dobře vědí, že my sice občas soutěžíme, ale ta soutěž vypadá tak: je pět firem, které můžou dodat materiál. Tak se řekne - firma A se zúčastní, firma B se zúčastní, firma C se zúčastní, firma D vyhraje a firma E se zúčastní. Příště se to prohodí,“ říká na videu ředitel nemocnice. 

Ludvík se hájí tím, že byla nahrávka hrubě manipulována, praxi s protekčními pacienty ovšem nepopřel. Na brífinku poukazoval na to, že dnes vlivné známé využívá skoro každý. Ředitel se prý stal obětí podvodu, který je součástí dlouhodobého tlaku na vedení nemocnice. Kvůli úniku záznamu z archivu nemocnice chce podat také trestní oznámení na neznámého pachatele.

Vystoupení ředitele motolské nemocnice (zdroj: ČT24)