Dienstbier chce být druhým mužem ČSSD. Sobotka nemá zájem

Praha – Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier se hodlá na jarním sjezdu ČSSD ucházet o post statutárního místopředsedy. O funkci by se mohl utkat s vládním kolegou a ministrem vnitra Milanem Chovancem nebo bývalým šéfem poslanců ČSSD Jeronýmem Tejcem, o nichž se ve straně mluví jako o možných kandidátech. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka by na postu rád viděl Chovance. Dienstbier při volbě vedení v roce 2013 neobhájil post místopředsedy, výsledek připisoval mimo jiné svému kritickému postoji k prezidentovi Miloši Zemanovi.

„Je pravda, že jsem dostal tři nominace na třech okresních konferencích v posledních dnech,“ uvedl Dienstbier. „Jsem připraven především přispět k reformě, oživení sociální demokracie. Především budu usilovat o to, aby se doopravdy naplnilo to vnitrostranické referendum, a to zejména v prvním bodě, a to aby se změnilo rozhodování při sestavování kandidátek, aby to byl opravdu demokratický proces a všichni členové měli možnost se k tomu vyjadřovat,“ uvedl ke svým případným prioritám.

O místo druhého muže strany by se Dienstbier mohl utkat s Tejcem, který chce do vedení strany kandidovat, a Chovancem, jehož řada spolustraníků vidí jako kandidáta na statutárního místopředsedu. A právě Chovance by rád na pozici prvního místopředsedy uvítal Sobotka. „Je to týmový hráč, sociální demokracii nerozděluje, ale spojuje, a mohu počítat s jeho pomocí při potřebných reformách, které chci v ČSSD prosadit,“ sdělil Sobotka deníku Právo.

Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Volební sjezd ČSSD se uskuteční 13. a 14. března příštího roku v pražském Kongresovém centru. Křeslo předsedy bude obhajovat premiér Bohuslav Sobotka, s největší pravděpodobností bez protikandidáta.

Dienstbier při minulé volbě doplatil na kritický postoj k Zemanovi

Při volbě předsednictva v březnu 2013 nepomohla při obhajobě místopředsednického postu Dienstbierovi ani podpora předsedy Bohuslava Sobotky, místo něj se tam dostal tehdejší plzeňský hejtman Chovanec. „Hlavní důvod je ten, že jsem řadě lidí svými velmi jednoznačnými postoji nepohodlný a nepříjemný,“ uvedl tehdy v reakci na neúspěch. Připustil, že za neúspěchem stál i postoj k Zemanovi. „Je naprosto jasné, že roli sehrál můj postoj mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby, kdy jsem odmítl popřít to, co jsem říkal před prvním kolem,“ dodal.