Nejlepší sněhové podmínky nabízejí Krkonoše, někde se dá i běžkovat

Praha – Noční sněžení zlepšilo podmínky pro lyžování hlavně v Krkonoších a Orlických horách, kde napadlo až 30 cm sněhu. Lyžuje se také v některých areálech na Šumavě, na Klínovci v Krušných horách a také na několika svazích v Jeseníkách a Beskydech. V Krkonoších a Jizerských horách je dokonce upraveno několik tras pro běžkaře. Ani noční teploty ale neumožňují výrobu technického sněhu a řada sjezdovek tak zůstává mimo provoz. Lyžařů o víkendu přijelo méně, než je před Vánoci obvyklé.

Na co si dát pozor na horách? (zdroj: ČT24)

V Krkonoších a Orlických horách v noci napadlo od deseti do 30 centimetrů sněhu. Nejvíce sjezdovek je otevřeno v Janských Lázních a Peci pod Sněžkou. „Podmínky se zlepšují, dnes přijelo skoro 3000 lidí. I tak jsme ale na dvou třetinách obvyklého stavu,“ uvedl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora – Pec. V provozu je zde celkem asi pět kilometrů sjezdových tratí. Na vrcholu Černé hory je upraveno asi deset kilometrů běžeckých stop. V Peci pod Sněžkou jedou vleky Javor, Zahrádky a Vysoký svah, otevřené jsou propojující sjezdovky Lyžařská a U potoka.   

Kolem 3000 lidí dnes přilákal nový sníh také na sjezdovky ve Špindlerově Mlýně. Lyžovalo se zde v Horních Mísečkách, ve Svatém Petru na Malém hanku a modré sjezdovce. „Upravili jsme na bruslení asi pět kilometrů běžeckých tratí, i když je to hodně podmočené,“ uvedl Zdeněk Spilka z lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně.   

Zimní středisko v Červené Vodě na Orlickoústecku nabízí Mlýnickou sjezdovku, celková délka tratí jsou dva kilometry. Ze sousedních Čenkovic vozí lyžaře na vrchol Bukové hory lanovka, pak mohou přejet do červenovodského areálu.  

Lyžařský vlek
Zdroj: ČT24

V Jizerských horách v noci přibylo do deseti centimetrů sněhu a poprvé v sezoně mohli vyrazit běžkaři do upravené stopy na lyžařské magistrále. Pro sjezdové lyžování byl v provozu jediný svah na Ještědu dlouhý 400 metrů.  

Na Šumavě v noci připadlo místy až osm centimetrů sněhu, nejlepší lyžařské podmínky jsou na Zadově. Hlavní vlek jede také na sjezdovce v Kvildě. Ve skiareálu Lipno dnes zahájila provoz jen lyžařská škola. Rekreanti ubytovaní na Lipensku vyjeli lyžovat na rakouskou stranu Šumavy do areálu Sternstein a Hochficht. Areál Špičák se sice v týdnu rozjel, kvůli dešti a oteplení ale před víkendem provoz přerušil.  

V Krušných horách se o víkendu lyžovalo jen ve Skiareálu Klínovec. V provozu zde zůstávají dvě sjezdovky a pojedou i v dalších dnech. Další krušnohorská lyžařská střediska čekají na nástup chladnějšího počasí. Před pár dny kvůli oteplení přerušil provoz areál Novako na Božím Daru, který letos v Krušných horách zahájil sezonu jako první. 

V Jeseníkách na sjezdovky v Branné a v části Koutů o víkendu zamířily stovky lyžařů. V noci připadlo zhruba deset centimetrů sněhu, pro mnohá lyžařská střediska to ale nestačilo a zůstávají zavřená. Na nižší teploty, které by umožnily zasněžování, čeká třeba areál Myšák v Karlově pod Pradědem. Vleky zatím nepustili ani na Ovčárně, kde spoléhají pouze na přírodní sníh. Pro běžkaře je ale připravená stopa z Ovčárny do sedýlka pod Pradědem.  

Omezeně se lyžovalo také v Beskydech nebo v areálu Vaňkův kopec nedaleko Ostravy. Zájem návštěvníků byl však podle provozovatelů minimální a už nyní je jasné, že Vánoce budou ekonomicky velmi slabé. Na jižní Moravě zůstává v provozu jediný svah se sněhovou pokrývkou. V Olešnici na Blanensku o víkendu jezdila zhruba stovka lyžařů.