Australané přišli s ultrarychlým testem na koronavirus. Odpověď přináší do 20 minut

Od počátku koronavirové pandemie byla australská univerzita Monash jedním z předních vědeckých pracovišť, které se věnovalo výzkumu této nemoci. Jako jedna z prvních na světě přečetla genom nového koronaviru a nyní přišla s přelomovým krevním testem, který umí přítomnost viru odhalit výjimečně rychle.

Jedním z největších problémů koronavirové pandemie je nejen nedostatečná kapacita států testovat podezřelé případy, ale především pomalost testů. Na výsledky se čeká průměrně 48 hodin, řada vyšetřovaných je ale dostala někdy až po týdnu. Testy, ať už PCR nebo protilátkové, jsou relativně náročné a jejich vyhodnocování trvá nepříjemně dlouho. Rychlé a současně spolehlivé testy by mohly pomoci situaci řešit.

Krevní test z Monash University dokáže najít stopy viru v krevní plazmě během pouhých 20 minut. Tento takzvaný aglutinační test pátrá po protilátkách v krvi.

  • Aglutinace je metoda určená ke zjištění protilátek proti některým infekčním agens. Princip metody spočívá v tom, že na sklíčko se kápne známý roztok antigenu a k němu se poté přimíchá kapka testovaného séra. Jsou-li v testovaném séru přítomny specifické protilátky proti danému antigenu, dojde ke vzniku aglutinátu (sraženiny) v podobě vloček či zákalu, který lze pozorovat zrakem. 
  • Výhodou metody je zejména její rychlost a nenáročnost – lze ji provádět i v terénu mimo laboratoř.

Pozitivní test na covid-19 způsobí výrazné nahuštění červených krvinek. Je to tak výrazné, že změna je viditelná i pouhým okem.

K čemu se dají testy použít

Současné PCR testy se používají u osob, které mají nemoc, nový aglutinační test je protilátkový, takže pozná přítomnost protilátek, které se v organismu objeví po překonání infekce.

Takové testy tu už byly a používají se, ale australský test je proti nim výrazně jednodušší a rychlejší. Jeho tvůrci uvádí, že i obyčejná laboratoř bez specializovaného vybavení dokáže pomocí tohoto testu prověřit až 200 lidí za hodinu. Specializovaná zařízené by mohla za den otestovat až 16 800 dávek.

Takový test by mohl výrazně pomoci ohroženým zemím zjistit, v jakém stavu promoření jejich populace je, dal by se využít i pro trasování – ale dokonce i pro testování účinnosti vakcín. Protože první klinické zkoušky vakcín už nyní probíhají, má test otevřenou cestu.

O úspěšnosti nového testu informoval odborný žurnál ACS Sensors 17. července. Univerzita si ho nechala patentovat, jeho autoři nyní začínají navazovat spolupráci s vládními i soukromými společnostmi, aby se test co nejdříve dostal do praxe.

Podle autorů by test mohla využívat jakákoliv laboratoř vybavená základními pomůckami. Věří ale, že tato metoda by se dala snadno upravit nejen pro covid, ale také pro další choroby, které již existují, anebo které se teprve objeví.