Americká armáda použila na Blízkém východě při výběru cílů umělou inteligenci

Americká armáda před nedávnými nálety v Iráku a Sýrii použila k hledání cílů software z kategorie umělé inteligence (AI). Agentuře Bloomberg to řekla pracovnice blízkovýchodního velitelství americké armády Schuyler Mooreová. Článek vyjádření označuje za nejjasnější známé potvrzení, že Američané používají AI k identifikaci cílů, které následně bombardují.

„Používáme počítačové vidění, abychom určili, kde se mohou vyskytovat hrozby,“ řekla Mooreová, která v americkém štábu CENTCOM působí jako šéfka technologické sekce. Odkazovala přitom na druh programů na bázi strojového učení, které jsou schopné například na záběrech pořizovaných ze vzduchu rozeznávat různé objekty.

Podle Mooreové tato technologie pomohla zúžit seznam cílů pro desítky úderů provedených 2. února. Američané tehdy podle oficiálních prohlášení zasáhli na 85 cílů v Iráku a Sýrii v reakci na útoky proíránských milicí na americké jednotky v regionu.

„Armáda dříve informovala, že používá algoritmy počítačového vidění pro zpravodajské účely,“ poznamenala agentura Bloomberg. Nové vyjádření ale podle ní odhaluje sílící využívání AI také v bojových operacích.

Projekt Maven má integrovat AI do armády

Americká armáda software pro vyhledávání cílů vyvinula pod hlavičkou projektu Maven, který Pentagon spustil v roce 2017 s cílem začít nasazovat nástroje strojového učení napříč resortem.

V poslední době se množí také zprávy o tom, jak umělou inteligenci využívá izraelská armáda. Podle nedávné zprávy webu The Times of Israel například pomáhá vojenské rozvědce s identifikací vojenských cílů v Pásmu Gazy. Tento izraelský program je navržen tak, aby shromažďoval obrovské množství dat a poté doporučil cíl lidskému analytikovi. Tímto cílem potom může být zbraň, vozidlo nebo živý člověk. Program může navrhnout až dvě stovky cílů během pouhých 10–12 dnů, uvedli izraelští představitelé. Izraelci tvrdí, že určování cílů je pouze první částí širšího procesu přezkoumání, do kterého mohou být zapojeni i lidští analytici.