Za jízdu na červenou vyhoštění. USA zostřily imigrační politiku

USA zpřísňují imigrační politiku, deportací bude víc (zdroj: ČT24)

Americká vláda razantně přitvrdila vůči ilegálním imigrantům. Okamžité deportace se mají týkat daleko většího počtu lidí, kteří v USA žijí bez povolení. Návrat do vlasti může čekat nově třeba osoby podezřelé z dopravních přestupků. Úřady dosud většinu imigrantů tolerovaly, pokud se integrovali do společnosti.

Osm z jedenácti milionů ilegálních přistěhovalců žije v USA už víc než deset let. Teď mají ale obavy z nových směrnic, které zásadně zpřísňují vynucování federálních zákonů o ilegální imigraci. „Každý, kdo je tady ilegálně, může být kdykoliv vystěhován,“ upozornil mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Prioritou jsou podle něj lidé, kteří spáchali zločin nebo ohrožují veřejnou bezpečnost, jak tomu bylo i za Baracka Obamy, rozdíly jsou ale znát – problém bude nově představovat i krádež nebo dopravní přestupek. Úředníci mají cílit také na nově příchozí přistěhovalce bez potřebných dokladů.

(Imigranti) jsou velmi podstatní na trhu práce. Ženy, které hlídaly děti, umožnily, aby Američanky mohly jít do práce. Kdyby nebyla tato síla, ceny porostou. Za Obamovy vlády byli deportováni ti, kteří okamžitě přišli – setrvávali v Americe několik měsíců nebo dní. Nyní se jedná o deportaci lidí, kteří tam pobývají roky, někdy desetiletí, to znamená, že jsou integrováni, což je velmi těžký proces.
Dušan Drbohlav

Nařízení zaměstnají tisíce úředníků

Ministerstvo kvůli přísnějším postupům očekává, že mu výrazně přibude práce. Hodlá proto najmout 10 tisíc nových imigračních úředníků a 5000 lidí ke kontrole hranic.

Jedinou skupinou, která bude před deportací chráněna, jsou ti, kteří přišli do USA jako děti se svými rodiči – tedy ti spadající do kategorie DACA. „Přivezli je sem takovým způsobem… Je to velice, velice těžká věc. V případech DACA budeme soucitní,“ prohlásil šéf Bílého domu Donald Trump.

Tři čtvrtě milionu mladých přistěhovalců přesto trpí nejistotou. „Máme starost, co přinese Donald Trump naší rodině. Stane se to, že nás odloučí od naší matky, podobně jako nás odloučili od otce před devíti lety?“ podotkla ilegální imigrantka Greisa Martínezová, která žije v USA už dvacet let.

BBC informuje o případu 45letého Mexičana, který skočil na mexicko-americké hranici z mostu jen půl hodiny poté, co byl z USA deportován už potřetí. Místní ho našli v bezvědomí vedle pytle s jeho věcmi. Později zemřel v nemocnici.

Před dvěma týdny vzbudil vlnu emocí případ 36leté Mexičanky, která žila v USA od svých čtrnácti let a která byla deportována zpět do vlasti za to, že kdysi padělala doklady, aby získala práci. Její manžel a dvě děti zůstali ve Spojených státech.

Mexiko před klíčovou schůzkou varuje Washington

Američtí ministři zahraničí a vnitřní bezpečnosti Rex Tillerson a John Kelly se ve čtvrtek chystají do Mexika. Jeho spolupráce bude klíčová při repatriacích i brzdění přistěhovalecké vlny z Latinské Ameriky. Budou proto hostitele přesvědčovat, že zpřísnění imigrační politiky novou vládou není namířeno proti jejich zemi.

Problém představuje hlavně stavba zdi na hranicích s Mexikem – Trump chce, aby ji nakonec zaplatila tamní vláda, která to odmítá. Vzájemné vztahy jsou tak značně napjaté. Mexický ministr zahraničí Luis Videgaray už americké činitele varoval, že Mexiko nepřijme „jednostranné imigrační návrhy“ USA a nebude váhat obrátit se kvůli ochraně přistěhovalců na OSN.