Severokorejský emisar Kim Jong-čchol se sešel s Pompeem. Řešili summit v Singapuru

Severokorejský emisar Kim Jong-čchol na návštěvě USA (zdroj: ČT24)

Severokorejský emisar Kim Jong-čchol ve středu přiletěl do New Yorku. S americkým vedením diskutoval o možné schůzce prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Na toto téma se Kim Jong-čchol potkal s ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem.

O průběhu newyorské schůzky zatím nejsou informace. Kim Jong-čchol a Pompeo hovořili podle AP u středeční večeře, která trvala asi 90 minut. Oba politici mají jednat i celý dnešní den, v jehož závěru by měl Pompeo z New Yorku odjet. USA trvají na tom, že výsledkem summitu musí být dohoda o úplném a ověřitelném jaderném odzbrojení Korejského poloostrova.

Kim Jong-čchol je za posledních téměř dvacet let nejvyšším severokorejským politikem, který vkročil na americkou půdu. Do New Yorku přicestoval komerčním letem z Pekingu. Generál je místopředsedou ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce a je považován za jednoho z nejmocnějších severokorejských politiků.

Bílý dům zatím se summitem počítá

„Ještě před několika měsíci bylo absolutně nemyslitelné, že by vysoký severokorejský představitel mohl přijet jednat do New Yorku. Samotný Kim Jong-čchol byl ostatně na seznamu nežádoucích osob pro americkou stranu. Jeho návštěva Spojených států ale ukazuje, že Trump a Kim Čong-un chtějí, aby se jejich summit uskutečnil,“ okomentovala aktuální vývoj v americko-severokorejských vztazích zpravodajka BBC Barbara Usherová.

Trumpova mluvčí Sarah Sandersová na tiskové konferenci ve Washingtonu řekla, že Bílý dům stále počítá s tím, že summit se uskuteční 12. června, jak bylo plánováno. Americký prezident sice minulý týden konání summitu s Kim Čong-unem zrušil, ale takřka ihned opět připustil, že by schůzka v Singapuru přece jen mohla proběhnout.

Podle jihokorejské agentury Jonhap doprovází Kim Jong-čchola na cestě do USA pět severokorejských činitelů. Jihokorejská média spekulují, že generál možná veze osobní dopis od Kim Čong-una a že by se kromě šéfa diplomacie Pompea mohl sejít i s Trumpem.

Lavrov: Denuklearizace Koreje není možná bez zrušení sankcí

Možné vyřešení korejské jaderné otázky bylo také jedním z hlavních témat čtvrtečního pchjongjangského setkání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova s jeho severokorejským protějškem Ri Jong-hoem. 

Agentura Interfax s odkazem na nejmenovaný zdroj z ruské delegace uvedla, že Lavrov se v severokorejské metropoli sešel i s vůdcem Kimem.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
Zdroj: Reuters/Sergei Karpukhin

„Řešení nemůže být úplné, dokud nebudou sankce zrušeny. Jak toho dosáhnout, je problém vyjednavačů, ale během jedné schůzky denuklearizaci zajistit nelze. Musejí existovat etapy a v každé z nich musí být patrný vstřícný pohyb,“ zhodnotil ruský ministr perspektivu setkání šéfa Bílého domu se severokorejským vůdcem.

Lavrov poznamenal, že „severokorejská strana zná historii posledních let a jistě bude určovat své stanovisko s přihlédnutím ke všem faktorům“. Reagoval tak na dotaz novinářů, zda vyjednávací pozici Pchjongjangu ovlivní rozhodnutí USA vypovědět jadernou smlouvu s Íránem. Podle některých analytiků může KLDR nabýt dojmu, že Washington přijaté dohody neplní.