Rusové volili v místních volbách. Nízká účast může pomoct opozici

Události: Rusové volili v místních volbách, nízká účast může pomoct opozici (zdroj: ČT24)

V Rusku v neděli probíhaly volby do místní samosprávy. Zhruba 46 milionů oprávněných voličů mohlo vybírat gubernátory, regionální parlamenty a vedení obcí. Účast však byla výrazně nižší, podle předběžných odhadů pod 30 procenty. Ve hře byl přitom vysoký počet nezávislých kandidátů. Výsledky hlasování naznačí preference voličů před dalšími, důležitějšími volbami. V březnu 2018 se konají volby prezidentské.

Rusové volili poslance místních zastupitelstev, nejvyšší představitele 16 autonomních republik a oblastí a v doplňovacích volbách i několik členů Státní dumy, federálního parlamentu. Kandidátky sestavilo 42 politických stran, ale favoritem je tradičně vládní strana Jednotné Rusko. O úspěch se přesto pokouší množství nezávislých kandidátů.

Jednotné Rusko chce jasné vítězství

Nezávislá Valeria Stroganovová se odhodlala poprvé v životě kandidovat ve volbách, protože není spokojená s kvalitou života ve své městské části. Obyvatelé jihozápadu Moskvy se potýkají s černými skládkami a nevyhovující infrastrukturou. „Chceme čisté ulice, dobré silnice a hezčí školky pro děti,“ představuje svůj program.

Celkem je v Moskvě 1500 míst v zastupitelstvech, na každé z nich průměrně kandiduje pět uchazečů. Zastupitelé sice nemají velké pravomoci, ale výsledky mohou naznačit, jak dopadnou za rok volby primátora.

Nejsilnější strana Jednotné Rusko proto chce přesvědčivé vítězství a slibuje, že bude více naslouchat přáním lidí. „To hlavní, na co se celá naše strana zaměřuje, je změna kvality práce úřadů,“ uvedl gubernátor Moskevské oblasti a člen užšího vedení strany Andrej Voroběv.

Jednotné Rusko už nechce opakovat zkušenost z roku 2013, kdy při volbě primátora Moskvy nečekaně uspěl opoziční kandidát Alexej Navalnyj, když skončil druhý s více než 27 procenty hlasů. Navalnyj zároveň chce kandidovat přímo na prezidenta.

Nezájem může zamíchat výsledky

Výsledky současných místních voleb může silně ovlivnit nezájem voličů, kterých k urnám podle odhadů přišla méně než třetina.

„Při nízké účasti se snižuje počet hlasů nutných pro zisk mandátu. To znamená, že kandidátovi stačí i malý počet jeho voličů, aby se stal místním zastupitelem,“ vysvětluje politoložka Jekatěrina Šulmanová.

Podle ruské ombudsmanky Elly Pamfilovové v hlavním městě lidé často ani nevěděli, kam jít volit. Odpoledne se v Moskvě volební účast pohybovala pod deseti procenty. O osudu šéfky moskevské volební komise Valentiny Gorbunovové prý bude rozhodnuto po volbách.

Na nízkou účast sází třeba Igor Skljanik, lékař a kandidát opoziční strany Jabloko. „Mám dost toho, že lidé nemají žádný vliv na svůj život, na rozhodnutí přijímaná obcí nebo místním zastupitelstvem. V současné chvíli jsou všechna zastupitelstva pod plnou kontrolou radnice,“ tvrdí.

Ve volném čase obchází s dalšími kandidáty panelové domy ve své čtvrti, aby představil lidem svůj program. Naráží na nezájem. Zazvonil sice na více než 5000 bytů, ale rozhovor s ním vedlo zhruba jen 600 lidí.

Politici z Jabloka nabídli před volbami pomoc v kampani všem nezávislým kandidátům. Chtějí, aby výrazně uspěli lidé bez napojení na vládnoucí stranu. Doufají, že tím opozice získá větší sílu. Očekávané výsledky voleb do místní samosprávy ukážou, zda se to povedlo.