Ruská represe na Ukrajině se podobá té sovětské ve 30. letech, říká spisovatel Kozlovskyj

Události, komentáře: Ihor Kozlovskyj (zdroj: ČT24)

Ruská represe na dobytých územích Ukrajiny se podle ukrajinského religionisty a spisovatele Ihora Kozlovského snaží zničit jakýkoliv aktivní odpor. Řekl to v pořadu Události, komentáře. Situaci přirovnal ke třicátým letům v Sovětském svazu.

Kozlovskyj byl vězněn a mučen proruskými separatisty na východě země ještě před únorovým začátkem ruské invaze. Byl propuštěn před více než pěti lety. Tehdy se za jeho propuštění přimlouval i prezident Miloš Zeman, se kterým se později i osobně setkal. 

„Byla to dlouhá diskuse. My jsme hned zjistili, že každý zastáváme jiné politické názory. O různých záležitostech jsme se i hádali – jako je třeba pohled na válku a na Putina,“ vzpomíná na setkání Kozlovskyj. Ocenil ale prý zároveň úsilí, které Zeman vynaložil na jeho propuštění. „Bylo to úsilí evropského člověka, nejen ideologa.“

Na území Luhanské a Doněcké oblasti podle něj Rusové prováděli pokusy, které nyní rozšířili do všech okupovaných oblastí. „Pro Rusko bylo velice důležité vytvořit systematickou represi. Nebyly to jen jednotlivé epizody, byla to skutečně naplánovaná politika,“ říká. 

Zničit člověka

Tato represe je podle jeho slov srovnatelná s třicátými lety v Sovětském svazu. „Člověka ničili. Ničili jeho postoje. Ničili člověka jako subjekt,“ vysvětluje. „Je to hrozivá mašinérie, která byla stvořena proto, aby byla zničena jakákoliv aktivní myšlenka, aktivní postoj.“

Kozlovskyj se domnívá, že to, co Rusové páchají ve věznicích na Ukrajině, se liší od toho, jak postupují v případě vnitřní opozice. To podle něj potvrzují i zpovědi ruských politických vězňů.

„Ideologie ruského světa, kterou šíří na Ukrajině, je založena na xenofobii vůči ukrajinskému obyvatelstvu,“ říká. Jde podle něj navíc o myšlenky, které absolutně odmítají ukrajinskou identitu. „Proto ta krutost, se kterou jednají na území Ukrajiny, se zcela liší od toho, co se děje v Rusku,“ dodává.