Poslední předvolební grilování: Mayová čelila kritice za nízké platy, Corbyn řešil jaderné zbraně

Mayová a Corbyn odpovídali na dotazy televizních diváků (zdroj: ČT24)

Britská premiérka a šéfka konzervativců Theresa Mayová a předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn odpovídali na dotazy diváků televize BBC. V pořadu Question Time vystoupili každý zvlášť, protože Mayová už dříve odmítla účast v přímé debatě. Premiérka čelila především otázkám týkající se financování sociálního sektoru, Corbyna se zase lidé ptali na obranu a bezpečnost. Oba politici odpovídali i na dotazy k brexitu či mezinárodní situaci. Šlo o poslední televizní debatu před předčasnými volbami, které se konají příští čtvrtek. Podle sobotního průzkumu vedou konzervativci před labouristy jen o čtyři procentní body.

Oba politici po 45 minut odpovídali každý zvlášť na dotazy diváků a moderátora. Britská premiérka Mayová uvedla, že hodlá konzultovat s podnikatelskými kruhy každý krok v jednání s Evropskou unií o brexitu. Pro firmy chce také dvou až tříleté přechodné období, které má má umožnit firmám, aby se nové situaci přizpůsobily. Dohoda má podle ní být výhodná pro obě strany.

„Dobře vyjednaná dohoda o obchodních podmínkách nepřinese benefit jenom Spojenému království, ale i podnikatelům v dalších zemích Evropské unie,“ řekla Mayová s tím, že pokud by se vyjednávání komplikovalo a hrozilo by, že se Británii nepodaří dohodnout pro ni přijatelné podmínky, je podle Mayové vystoupení z EU možné i bez dohody.

Co nejlepší podmínky si přeje i předseda labouristů Jeremy Corbin, jen s tím rozdílem, že by se podle něj neměla Británie odřezávat od tradičních vazeb. „Zaprvé je třeba zajisit práva všech občanů EU tak, aby v zemi mohli zůstat. Za druhé, budeme jednat s Evropskou unií aby i nadále garantovala přístup na společné trhy, to čeho jsme dosáhli jako členové EU je pro nás důležité,“ uvedl Corbyn.

Analytik Kovář: Hlavním cílem Mayové i Corbyna bylo nepropadnout (zdroj: ČT24)

Konzervativci Mayové se s blížícími se předčasnými volbami potýkají s propadem preferencí – náskok nad opozičními labouristy se snížil na pět procentních bodů, před dvěma týdny to přitom bylo 15 procentních bodů.

„Volby jsem svolala, protože si myslím, že Britové mají právo vybrat si politika, který je provede vyjednáváním o brexitu. A měli by mít premiéra, který se postará i o jejich prosby a přání,“ domnívá se Mayová.

Mayová zdůraznila údajnou odvahu, kterou projevila při vypsání předčasných voleb, slovy „měla jsem na to koule“. Během debaty také opakovala, že „jediný volební průzkum, který se počítá, je ten, který se uskuteční v den voleb“.

„Mayová z těch voleb chtěla udělat takové volby jednoho tématu, hlavně o brexitu, hlavně o tom, že je třeba získat silný mandát pro toho nového lídra, který bude tím procesem provázet,“ podotkl k tomu Jan Kovář z Ústavu mezinárodních vztahů.

„Bude jistě ještě apelovat na to, že je třeba silný mandát pro brexit, a proto se voliči mají rozhodnout tak, že mají podpořit konzervativní stranu, protože ona dodává realistický scénář brexitu, a ne ti ostatní. Mayová například říká, že když vyhrají labouristé, tak je bude podporovat skotská strana, budou je podporovat liberálové, a že to bude takový nesourodý mix i právě pro brexit,“ dodal Kovář.

  • S Mayovou je podle průzkumu agentury Ipsos MORI nespokojeno 50 procent Britů. Spokojeno je s ní jen 43 procent respondentů, což je dosud nejhorší výsledek.
  • Sobotní volební model institutu YouGov navíc ukazuje, že Mayové se získání parlamentní většiny v nadcházejících volbách stále více vzdaluje, aktuálně by jí k většinovému počtu 326 křesel chybělo 18 mandátů.
  • Konzervativci premiérky Mayové stále s 42 procenty hlasů míří k vítězství, podle YouGov ale toryové nebudou schopní s 308 křesly sestavit jednobarevnou vládu. Opozičním labouristům institut přisoudil 38 procent s přepočtem na 261 křesel.
  • V 650členné Dolní sněmovně usednou podle YouGov ještě například liberální demokraté (10 mandátů) či Skotská národní strana (47 mandátů), naopak protievropsky zaměřená Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) by se do parlamentu nedostala.

Oba politici měli problémy, ale nepropadli

Corbyn i Mayová debatovali o brexitu, ale také o mezinárodní situaci, jaderných zbraních, pařížské klimatické dohodě i migraci. „Jakmile opouštíme Evropskou unii, měli bychom nějakým způsobem organizovat i migraci k nám. Právě migranti totiž naši společnost obohatili, stojí na nich třeba zdravotnictví, ale i jiné profese,“ prohlásil Corbyn.  

Podle Kováře si oba vedli poměrně dobře. „Myslím, že hlavním cílem obou dvou bylo hlavně nepropadnout, nedopustit se nějakého přešlapu, z tohoto pohledu to byla splněná práce,“ uvedl.

Nicméně připustil, že „každý měl v určité fázi takové problémy, kdy nebyli úplně silní. Mayová hlavně v otázkách sociální politiky, kde oni představili ve svém programu určité reformy, které mnoho lidí pálí, hlavně například lidi před důchodem. Tam bylo vidět, že je trochu zatlačená do kouta,“ upozornil Kovář. 

„Corbyn měl hodně otázek na obranu a bezpečnost, na použití jaderných zbraní, také na IRA a uznání terorismu, a tam také nebyl úplně silný. V těch ostatních věcech oba potom byli spíš silnější než slabší,“ dodal. 

Převažovaly domácí politické otázky. Otázky zaměstnanosti, minimální mzdy, sociálního systému, zdravotnictví a jeho reformy a nakonec se také objevila zahraniční politika. Rozvojová pomoc pro Mayovou, mezinárodní bezpečnost, Korea, jaderné odzbrojování pro Corbyna.
Jan Kovář
analytik, Ústav mezinárodních vztahů

Mayová například bránila rozhodnutí vlády zastropovat růst platů ve veřejném sektoru. Konkrétním výtkám ze strany zdravotních sester čelila ujištěním, že „oceňuje práci, kterou dělají“ a že „do zdravotnictví půjde víc peněz, ale nemáme kouzelný strom, se kterým by se jen zatřáslo, a dostali bychom všechno, co chceme“.

Reagovala také na výtky ohledně necitlivého zacházení s lidmi s psychickými problémy, což politický korespondent BBC komentoval slovy, že se Mayová zdála nejistá a nebyla „ochotná vyjádřit účast a empatie výrazněji, než několika pečlivě zvolenými slovy“.

Corbyn v souvislosti s jadernými zbraněmi vyloučil, že by je Británie v případě nebezpečí použila jako první. Jasně už ale neodpověděl na dotaz, jestli by je použil jako odplatu. Řekl jen, že „nechce být zodpovědný za miliony úmrtí“. Kvůli tomu ho moderátor BBC obvinil z uhýbání otázce.

V reakci na výtku, že „nikdy neuznal organizaci IRA za teroristickou“, Corbyn odvětil, že „odsuzuje všechny teroristické činy provedené kýmkoli, ať už v Severním Irsku nebo jinde“.

Podle Kováře ale v debatě dominovala domácí témata. „Oba lídři na sebe trochu útočili v tom smyslu, že program jednoho je nesplnitelný, program druhého je nereálný, ale myslím, že to byl poměrně zajímavý průřez toho, co lidi skutečně pálí. A je zároveň vidět, že nejvíc jsou to  ta domácí politická témata. Že brexit je důležitý, ale ta domácí politická témata, která na lidi mají každodenní dopad, budou klíčová také,“ uzavřel Kovář. 

BBC v komentáři soudí, že Mayová se zdála být více ve své kůži než při posledním televizním vystoupení, naproti tomu Corbyn vypadal ke konci podrážděně. Celkově debata podle BBC mnoho dramatického ani žádné hvězdné vystoupení nepřinesla.