Pod Mayovou se třese premiérské křeslo, její nejbližší poradci končí

Události: Mayová sestavuje vládu, houpe se pod ní ale židle (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová přišla o své klíčové spolupracovníky. Na své funkce v reakci na výsledek parlamentních voleb rezignovali oba vedoucí její kanceláře Nick Timothy a Fiona Hillová. Podle britských médií čeká Mayovou boj o politické přežití.

Premiérka nyní pracuje na dohodě o spolupráci se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP) a na sestavení nové vlády. Na své pozici mají zůstat šéfové vnitra, zahraničí, obrany, financí i ministr pro brexit.

Severoirští unionisté žádají za parlamentní podporu více peněz pro provincii a výhody pro vojáky, kteří v Ulsteru v bouřlivých dobách konfliktu hájili britské zájmy. Při vyjednávání se údajně vyhnou sporným otázkám potratů a práv homosexuálů.

Podle tisku i konzervativci pochybují, zda může Mayová delší dobu zůstat v čele vlády. Poradce premiérky Timothy v sobotu na webu Konzervativní strany potvrdil, že odchází z čela úřadu ministerské předsedkyně, čímž na sebe bere spoluodpovědnost za předvolební kampaň, na jejíž programovou část měl dohlížet. 

Zvlášť prý lituje toho, že do volebního programu nebyly začleněny limity zvyšujících se výdajů na sociální péči. Kontroverzní návrhy týkající se sociální péče ale podle něj byly po celé měsíce diskutovány na vládě a nebyly jeho vlastním „domácím projektem“.

„Neuspokojivé“ výsledky voleb prý nebyly způsobeny poklesem podpory Mayové, ale nečekaným vzestupem podpory labouristů. 

Připustil, že jeho strana nedokázala vykomunikovat dostatečně „pozitivní“ vzkaz voličům a řešit jejich obavy z úspor a mezigeneračních sporů včetně těch týkajících se odchodu z Unie. „Nehovořili jsme s lidmi, kteří se rozhodli hlasovat pro labouristy,“ uznal Timothy.

Mayová vypsala předčasné volby, aby si v rámci brexitových rozhovorů zajistila silný mandát k vyjednání dohody s Evropskou unií, to se jí ale nepodařilo, když její Konzervativní strana přišla o 13 poslaneckých míst a ztratila většinu v Dolní sněmovně. Toryové ztráceli především v obvodech, kde v loňském referendu převažoval odpor k brexitu.

Současná vláda prosazuje tvrdý brexit, tedy odchod z jednotného trhu i celní unie kvůli snaze omezit svobodu pohybu, a tedy snížit počet přistěhovalců. Téměř všechny ostatní strany kromě UKIP by naopak chtěly benefity zachovat.

Britská premiérka „nad propastí“

Mayová bojuje o přežití, když jí ve čtvrtek nevyšla riskantní sázka na drtivou porážku domněle slabých labouristů v parlamentních volbách. To podkopalo její autoritu a uvrhlo zemi do vážné politické krize, a to jen několik dní před plánovaným zahájením rozhovorů o vystoupení z EU, reaguje na výsledky hlasování agentura Reuters.

Mayová teď musí bojovat o sjednocení různých frakcí ve vlastní straně a spoléhat na podporu desítky severoirských poslanců. 

I konzervativcům převážně nakloněný britský tisk pochybuje o tom, zda se Mayová může delší dobu udržet u moci. Například nejprodávanější britský deník The Sun poznamenal, že vysocí straničtí funkcionáři se chtějí Mayové zbavit, ale počkají nejméně půl roku, protože se obávají, že soupeření o vedení strany by vyneslo k moci šéfa labouristů Jeremyho Corbyna.

Sobotní vydání listu The Times má na titulní straně titulek „Mayová hledí do propasti“. Podle listu je teď Británie „prakticky bez vůdce“. The Telegraph zase připomíná, že o významných konzervativních politicích, jako jsou ministr zahraničí Boris Johnson, ministryně vnitra Amber Ruddová nebo ministr pro brexit David Davis, se už mluví jako o možných nástupcích Mayové.

Otázkou je také cena, jakou bude muset menšinová konzervativní vláda zaplatit severoirské DUP za podporu. Politicky sice k sobě mají obě strany blízko, ale například vůdkyně skotských konzervativců Ruth Davidsonová vyslovila obavu ohledně odporu DUP vůči uzákoněné možnosti uzavírat partnerství mezi osobami stejného pohlaví. Politička však tvrdí, že od Mayové dostala „kategorické ujištění“, že v tomto ohledu se nic nezmění.