Pět čínských čajů a tři desítky pomerančů. Ukrajinci odposlouchávají ruskou vojenskou komunikaci

Horizont ČT24: Odposlouchávání ruských okupantů (zdroj: ČT24)

Ukrajinská bojová linie se v posledních měsících výrazně neposunula. Válka s Ruskem i kvůli tomu dostává nový rozměr. Kyjev se pustil do většího využívání moderních technologií a ukrajinští vojáci, kteří trpí nedostatkem munice, slaví dílčí úspěchy i díky metodě odposlouchávání nepřítele.

Les v Doněcké oblasti je nenápadně protknutý dráty a anténami. Právě tam se odehrává neviditelná část boje s ruskými vojáky. „Sem dáváme naše nářadí k odposlouchávání nepřítele, abychom znali jeho plány,“ řekl ukrajinský voják na blíže neurčeném místě.

Moskva o zachytávání informací ví a snaží se soupeře zmást. Například věta „uvař pět čínských čajů na 38 pomerančů“ v překladu znamená: připravte pět čínských dělostřeleckých granátů a vypalte je na konkrétní pozici u fronty. Ukrajinci znají význam i několika dalších kódových označení: okurky jsou minomety, mrkve zas znamenají granátomety. Ukrajinci díky včasnému odposlechu a rozklíčování mají čas své jednotky varovat.

„Nemáme tolik lidí, proto potřebujeme vědět, kam Rusové směřují své útoky,“ řekl ukrajinský voják s přezdívkou Čerkas. To vše se děje z relativního bezpečí. Špionážní jednotka sídlí v opuštěném domě 12 kilometrů od místa bojů. Zpravodajské informace navíc vojákům pomáhají v době, kdy země řeší nedostatek zbraní, munice i mužů ochotných bojovat.

„Jakékoliv houfnice, které dostaneme od Spojených států, nebudou úspěšné, když nebudou vědět, kam mají mířit,“ poznamenal ukrajinský voják známý jako Majak.

Na odposlechu se podílí jednotka zhruba padesáti mužů, kteří si říkají „Zajíčci z Čerkesie“. Význam nekonvenčního boje zdůraznil i nový vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny, generál Oleksandr Syrskyj. Kyjev v poslední době také zvýšil výdaje na informační technologie.