Libanon posílá zpět do Sýrie první várku uprchlíků. OSN návrat nedoporučuje

Téměř čtyři sta syrských uprchlíků začalo opouštět libanonské pohraniční město Arsál. Vrací se zpět do rodné vlasti. Syřané se domů těší, ale mají i obavy, kde budou žít. Jejich domovy často zničilo bombardování. Návrat běženců do Sýrie podporuje libanonská vláda, OSN ovšem cestu domů zatím nedoporučuje.

Syřané ve čtvrtek ráno nastupovali do traktorů a malých nákladních vozů a vzali si s sebou sudy s vodou, matrace a nábytek. Libanonské bezpečnostní složky si zapisovaly jejich jména, když projížděli kontrolním stanovištěm u výjezdu z Arsálu. Běženci mají namířeno do horské oblasti Kalamún, kterou syrská armáda s výraznou pomocí libanonského šíitského hnutí Hizballáh dobyla z rukou povstalců.

Současný konvoj tvoří jen malou část asi milionu syrských uprchlíků v Libanonu, z nichž asi 50 tisíc žije v Arsálu.

Mnoho běženců uvedlo, že se na návrat domů těší, někteří ale vyjadřovali obavy z toho, kde budou žít, jelikož slyšeli, že jejich domy byly zničeny při bombardování.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky UNHCR uvedl, že do organizování návratu nebyl zapojen a dosud neměl přístup k vesnicím, kam Syřané míří.

Libanon hostí přes milion uprchlíků

Do sousedního Libanonu po propuknutí syrské občanské války v roce 2011 uprchl asi milion lidí, což je zhruba čtvrtina libanonské populace. Tamní vláda tvrdí, že ve skutečnosti je v zemi 1,5 milionu uprchlíků a jejich přítomnost představuje značnou zátěž pro libanonskou ekonomiku a veřejné služby.

Poté, co se syrské armádě podařilo opět získat kontrolu nad značnou částí Sýrie, z řad některých libanonských politiků včetně prezidenta Michela Aúna zazněly názory, že nastal čas k repatriaci běženců. Jde však o kontroverzní téma, jelikož podle mnoha zahraničních představitelů situace v Sýrii stále není pro návrat uprchlíků bezpečná. Bejrút opakovaně ujistil, že lidé nebudou k návratu nuceni.

Libanonský ministr zahraničí Džibrán Básil tento měsíc obvinil UNHCR, že syrské běžence odrazuje od návratu do vlasti. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky nařčení odmítl s tím, že návrat Syřanů podporuje, pokud budou v bezpečí.