Asadův útok vyhnal desetitisíce lidí k hranicím s Jordánskem, příliv uprchlíků děsí také Izrael

Ze syrské provincie Dará uprchly desetitisíce lidí (zdroj: ČT24)

Více než 120 tisíc lidí už prchlo před boji na jihozápadě Sýrie, tvrdí exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii. Syrská armáda chce totiž dobýt celou provincii Dará z rukou povstalců. Ofenziva začala před více než týdnem a zatím si vyžádala životy 93 lidí, včetně dětí, uvádí SOHR. Desítky tisíc lidí proto hromadně zamířily k hranici s Jordánskem a Golanskými výšinami, které okupuje Izrael.

Většina civilistů už provincii Dará opustila, sdělil agentuře Reuters šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Desetitisíce lidí se shromáždily u hranice s Jordánskem, které už běžencům uzavřelo hranice.

Další lidé prchali z Dará směrem do pouště u Golanských výšin. „Přijelo sem asi sto osmdesát rodin uprchlíků, přitom tu nejsou stany, nádrže na vodu ani toalety. Situace je žalostná, podívejte, děti, dospělí, všichni i se svými věcmi jsou na ulici,“ upozornil jeden z aktivistů.

Izraelský ministr pro energetiku Juval Steinic v této souvislosti řekl, že je třeba zabránit příchodu syrských uprchlíků do Izraele. Část běženců se ale podle aktivistů uchýlila i do oblastí kontrolovaných syrským režimem.

Na jihozápadě Sýrie byl donedávna relativní klid díky dohodě o příměří garantované Ruskem a Spojenými státy. Syrský prezident Bašár Asad nejprve vyjádřil ochotu vyjednávat s povstalci, nevyloučil ale ani možnost vojenského zásahu. Rebelové pak dali najevo, že syrské armádě neustoupí, boje se tak rozhořely naplno.

Humanitární organizace i OSN se obávají, že pokud bude ofenziva nadále eskalovat, útočiště u hranice s Golanskými výšinami a Jordánskem bude hledat stále více běženců.

Syrské opozici se nelíbí, že USA mlčí

Syrská opozice obvinila Američany ze záměrné nečinnosti. „Bohužel máme pocit, že tato oblast se stala předmětem nějaké zákeřné dohody – jak jinak si je možné vysvětlit mlčení Spojených států, jednoho z garantů, ohledně tohoto násilí,“ prohlásil vedoucí vyjednavač syrské opozice Nasr al-Harírí.

Do jiných míst Sýrie se uprchlíci naopak vracejí. Několik stovek běženců se v uplynulých dnech přesunulo z Libanonu do sousedních příhraničních okresů. „Před pěti lety jsem přišla do Libanonu a teď se vracím zpátky do vlasti. Konečně se potkám s dětmi, které jsem od té doby neviděla. Už na mě doma čekají,“ uvedla syrská uprchlice Mona Rabahová. OSN ale návrat uprchlíkům nedoporučuje.

Za více než sedm let trvání konfliktu v Sýrii zemřelo skoro půl milionu lidí, na 11 milionů pak muselo opustit své domovy – z toho polovina utekla před válkou za hranice země.