Táborská zoo staví útočiště pro exotická zvířata odebraná soukromým chovatelům

Události v regionech: Táborská zoo otevře záchranné centrum pro zabavené šelmy (zdroj: ČT24)

Táborská zoo otevře záchranné centrum pro státem zabavené šelmy. Podobné zařízení v Česku dosud chybělo. U soukromých chovatelů žijí desítky chráněných tygrů, pum nebo lvů, ne vždy se ale o ně majitelé správně starají. Zvířatům často chybí dostatečná strava nebo veterinární péče. Zoo teď takové šelmy pomůže zachránit.

Vlk, puma, rys nebo tygr – i taková zvířata si lidé pořizují jako domácí mazlíčky. Ne vždy však legálně a do vhodných podmínek. Jen za loňský rok zabavila Česká inspekce životního prostředí osmdesát ohrožených zvířat. „V Česku je momentálně třicet zabavených zvířat stále v péči původního vlastníka. Důvody jsou různé. Může hrát roli i věk exempláře,“ přiblížila mluvčí inspekce Miriam Loužecká.

Častým důvodem bývá i to, že některé druhy inspekce nemá kam převézt. To je případ i tygřice bílé, u které majitel nedokázal doložit původ ani okolnosti, jak k ní přišel. Nový domov našla v záchranném centru v Německu.

Tábor bude pro odebraná zvířata jen přechodnou stanicí

Ve dvou výbězích, které vznikají v Táboře, se postarají o státem zabavené chladnomilné šelmy. „Očekáváme, protože toto zařízení je v České republice jediné, že zájem bude obrovský a naplněnou kapacitu budeme mít velmi rychle,“ uvedl ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

V každém výběhu by měla pobývat dvě zvířata. „Pokud budou socializovaní a na sebe zvyklí. Pokud ne, tak tu bude jen jeden jedinec,“ doplnila kurátorka velkých šelem zoo Barbora Kubíčková.

Zvířata odebraná z často špatných podmínek budou mít vše, co potřebují: bazény, vyhlídkové plošiny nebo kmeny na broušení drápů. Tábor však pro ně má být jen přechodnou stanicí. „Měla by u nás zůstávat jen do doby, kdy se najdou optimální podmínky v jiných českých nebo evropských zoologických zahradách,“ doplnil Korec.

V Táboře tak najdou dočasný azyl třeba tygr ussurijský nebo puma americká. Výstavbu nového centra financuje Státní fond životního prostředí.