Provozovatelé segwayů chtějí žalovat Prahu

Asociace provozovatelů dvoukolek segway do týdne podá na Prahu žalobu. Důvodem je vyhláška, kterou magistrát po stížnostech občanů i městských částí zakázal vjezd vozítek do centra metropole.

Zákaz vjezdu vozítek do historických lokalit schválilo město loni v červenci, kvůli chybějícím značkám ho ale nemohlo vymáhat. Jezdci tak z ulic zmizeli až na začátku prosince. Za případné nerespektování vyhlášky jim hrozí až dvoutisícové pokuty.

Provozovatelé vozítek, kteří poskytují služby především turistům, považují zákaz za protizákonný. Asociace Segway ČR, která sdružuje pětadvacítku firem, se proto rozhodla hlavní město žalovat a žádat ušlý zisk. Rovněž se chce obrátit na ministerstvo dopravy.

„Musím ctít dohodu všech členů a jedinou informaci, kterou jsem oprávněna sdělit, je, že do týdne by měla být podána žaloba,“ sdělila mluvčí výkonného výboru asociace Zuzana Eliášová. „Jiné informace o našich dalších krocích si chceme ponechat pro sebe.“

Sdílnější nebyla ani Praha. „Asociace využívá svých zákonných možností. V tuto chvíli nemáme k žalobě bližší informace a ani neznám její znění, proto se k ní nemohu konkrétně vyjádřit,“ reagoval mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Zákaz platí pro celé Staré Město

Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to segway vlastně je. Nejznámějším takovým vozítkem je sice právě dvojkolka segway, patří mezi ně ale i minisegway či samovyvažovací jednokolka. Původně zákon na vozítka pohlížel jako na chodce.

Zákaz se týká pražské památkové rezervace, celé Prahy 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné. Instalace více než 600 značek, které vymezují zónu zákazu, vyšla na 3,7 milionu korun. Zákazu předcházela reklamní kampaň, za kterou magistrát zaplatil stovky tisíc korun.

obrázek
Zdroj: ČT24