SOUHRN: Zásadní události neděle 22. září

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy neděle 22. září 2024.

Ve třech krajích se už domluvili na spolupráci

V Plzeňském kraji oznámily v neděli večer spolupráci ANO, STAN a Pro náš kraj. V Jihomoravském kraji v neděli SPOLU a STAN dohodly složení rady, Jan Grolich z KDU-ČSL zůstane hejtmanem. V Pardubickém kraji vznikne po volbách koalice 3PK, ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS, pozice hejtmana zůstane uskupení 3PK. Jinde vyjednávání stále probíhají. Například ve Středočeském kraji dostává tamní koalice SPOLU nabídky od vítězného ANO i od druhého hnutí STAN, přičemž ANO nabízí SPOLU i hejtmanský post.


Bartoš rezignoval na post v čele Pirátů

Předseda Pirátů Ivan Bartoš rezignoval na post v čele strany, oznámil v neděli večer. Spolu s ním končí i celé republikové předsednictvo. Jde o reakci na špatný výsledek v krajských a senátních volbách. V sobotu již dalo předsednictvo své funkce k dispozici. Stranu povedou do výběru nového vedení, který by se měl odehrát 9. listopadu.


Toky se uklidňují, klesají na jihu Čech i Ústecku

Meteorologové opět zmírnili výstrahu před vzedmutými toky, i na jihu Čech a v Ústeckém kraji hladiny pozvolna klesají. Výstraha tak platí už jen v malé části Čech. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Povodňové stupně evidoval ústav v neděli v podvečer už jen na deseti místech v zemi. Krizový štáb Moravskoslezského kraje pak odhaduje, že zaplavený úsek dálnice D1 k polským hranicím by se pravděpodobně v pondělí mohl alespoň částečně otevřít.


Hizballáh vypálil na Izrael přes sto střel, některé dopadly až k Haifě

Libanonské teroristické hnutí Hizballáh v neděli časně ráno vypálilo na sever Izraele přes sto střel, některé dopadly až k městu Haifa, informují místní média s odvoláním na izraelskou armádu. Podle agentury Reuters Hizballáh ostřeloval dosud nejhlouběji v izraelském vnitrozemí od loňského října. Tři lidé utrpěli lehká a středně těžká zranění. Izraelská armáda střelbu opětuje a cílí na pozice Hizballáhu na jihu Libanonu. Nad ránem také zahájily nové útoky na Izrael proíránské milice z Iráku.


Nejen psi, rády aportují také kočky, zjistili britští vědci

O psech je známo, že s oblibou aportují, už méně se ale ví, že to rády dělají i kočky. Aportování totiž u obou šelem spojuje prvky predátorského a společenského chování, a to i přes jejich velmi odlišný styl lovu a hry, zjistili vědci z univerzity v britském Lincolnu. Informoval o tom list The Washington Post.

Události (22. září 2024) (zdroj: ČT24)