Z věže na opavském nádraží bude galerie Kurta Gebauera

Z opavské vodárenské věže se stane kulturní centrum. Chátrající památku z konce devatenáctého století v areálu vlakového nádraží zachránil nový majitel Vladimír Peringer, který stavbu už pět let opravuje. Uvnitř budovy vzniknou výstavní prostory i stálá expozice soch výtvarníka Kurta Gebauera, který na obnově věže spolupracuje.

Nádražní vodárenská věž sloužila jako zásobárna vody pro parní lokomotivy. Vladimír Peringer ji znal od dětství, protože jeho děda pracoval u dráhy. „Jezdil jsem s ním na mašině, troubil jsem na každém přejezdu a znal jsem číslo každé mašiny a každý barák. Mimochodem tenhle barák byl pro mne jako pro děcko velmi strašidelný,“ vzpomíná.

Věž však časem zchátrala a zapadla coby šedivá a nevzhledná součást vlakového nádraží Opava-východ. Obrat k lepšímu nastal, když ji podnikatel a milovník železnice Vladimír Peringer koupil od Českých drah. Uvnitř dvoupatrové budovy s terasou zanechal část původního vybavení, například nádrž na vodu z devatenáctého století.

Z věže na opavském nádraží bude galerie (zdroj: ČT24)

Opravena byla fasáda, střecha a přístavby okolo. Přízemí a dvě patra zachráněné památky budou nově sloužit jako multikulturní prostor. První výstavou jsou obrazy zachráněných starých průmyslových objektů. „Od října už bychom měli najet na náš pravidelný systém výstav, počítáme také s workshopy nebo filmovou projekcí,“ plánuje Vladimír Peringer.

Stálá výstava Kurta Gebauera

V hlavní místnosti vznikne stálá výstava děl sochaře Kurta Gebauera, rodáka z blízkého Hradce nad Moravicí. Jeho sochy dotvoří celý prostor a možná polezou i po stěnách. Pilíře na terase už ozdobily kovové hlavy. „Není to těžká architektura, ale spíše takový lehký prvek, jsou to moje parodické sochy, kdy si dělám srandu z lidských hlav,“ říká Gebauer.

„Domluvili jsme se s ním na spolupráci, protože on má sice po republice plno instalací, ale tady by měl stálou galerii přímo v Opavě,“ vysvětluje Peringer, proč vybral právě Gebauera. Vodárenská věž už hlásí téměř otevřeno, dokořán bude otevřeno na konci října.