Tip z iVysílání: Dokumentární cyklus se vrací do doby, kdy komunisté zakazovali Boha

Zakázaný Bůh: Mučedník se smíchem na rtech (zdroj: ČT24)

Česká televize začala vždy ve čtvrtek ve 21:30 na Dvojce vysílat nový dokumentární cyklus. Po třináct večerů se pokouší zachytit střet s komunistickým režimem, v němž se katolická církev v Československu ocitala od konce druhé světové války do sametové revoluce. Cyklus Zakázaný Bůh nahlíží tehdejší situaci církve prostřednictvím konkrétních příběhů. Po odvysílání je možné je sledovat i v iVysílání.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

V mapovaném období, tedy v letech 1945 až 1989, se komunistický režim postupně vypořádal nejen s kněžími, ale i katolickými intelektuály, řeholníky a jeptiškami. „Nejde o to vyprávět izolovaný příběh československé katolické církve, ale vnímat ji jako součást celosvětového dění a myšlenkových proudů,“ podotýká kreativní producentka Jiřina Budíková.

Většina dílů se zaměřuje na kontext života výrazné církevní osobnosti. „A to jak v pozitivním, tak negativním slova smyslu. Vždyť i v církvi jsme se setkali například s kolaborací,“ dodává producentka. 

Morální autority i kolaboranti

Dokumenty tak divákům připomenou morální autoritu, jakou byl kardinál Josef Beran, který zemřel v nedobrovolném exilu ve Vatikánu, i problematické postavy, k nimž se počítá například politik a kněz Josef Plojhar, jenž vyjadřoval loajalitu komunistickému režimu. První díl se soustředil na příběh jezuity a publicisty Adolfa Kajpra. Za své názory byl vězněn nacisty i komunisty.

„Pro mě byl nejvíce objevný a dojemný příběh Františka kardinála Tomáška, který se navzdory odmítavému postoji k Chartě 77 stal symbolem usmíření církve s národem v listopadu 1989 prostřednictvím svatořečení Anežky České. Jeho osudem se také celý cyklus uzavírá,“ prozrazuje dramaturgyně Nora Obrtelová.