Si zabil. Můj pes Killer je nejlepším slovenským filmem

Bratislava - Slovensko o víkendu vybíralo nejlepší počiny své kinematografie za uplynulé dva roky. Většina oceněných snímků vznikla v koprodukci České republiky, především s přispěním České televize. Včetně Mého psa Killera, kterého filmové ceny Slnko v sieti, obdoba našeho Lva, vyhlásily nejlepším filmem. Naopak oblíbence tuzemských porotců, detektivku Ve stínu, téměř přehlédly.

Syrové drama o rasismu a nesnášenlivosti, které Mira Fornay natočila s neherci, si odneslo také ocenění za scénář (i ten napsala Fornay) a režii. O Slnko v sieti se ve všech kategoriích ucházelo čtrnáct hraných, třináct dokumentárních, pět animovaných a pět krátkých hraných snímků, které měly premiéru v letech 2012 a 2013. Národní filmové ceny, organizované Slovenskou filmovou a televizní akademií, se konají jako bienále proto, aby zkrátka bylo z čeho vybírat.

Nejlepším dokumentem se stala Kauza Cervanová, v němž se Robert Kirchhoff vrací k téměř čtyřicet let starému případu vraždy studentky medicíny a zároveň popisuje justiční zvůli. Natočen byl v koprodukci České televize. Stejně jako drama o náctileté dívce v pasťáku Zázrak (nejlepší zvuk), psychologické drama o vině Líbánky (nejlepší kostýmy) a rodinný příběh Modrý tygr (nejlepší výtvarný počin).

Z českých koprodukcí se dařilo i satirickému Kandidátovi režiséra Jonáše Karáska o moci médií a reklamy udělat z nikoho někoho, cenu si odnáší za kameru a za střih. Temný kriminální příběh Ve stínu Davida Ondříčka, který válcoval české filmové ceny, se v těch slovenských musel spokojit „jen“ s oceněním za hudbu. Herecké ceny ovládla čistě slovenská povídková sonda do života tří různých rodin Ďakujem, dobre Mátyáse Priklera.

Ceny, pojmenované po filmu Štefana Uhera, se na Slovensku udělují od roku 2004. Přehled všech oceněných letošního ročníku najdete na stránkách Slnka v sieti.