Peklo, nebo klenot? Anketa prověřuje moderní pražskou architekturu

Líbí, nebo nelíbí? Zní základní otázka, kterou pokládá sdružení Arnika v anketě zaměřené na novostavby v hlavním městě. Se vznikem nového územního plánu považuje ještě za důležitější, aby o nové výstavbě nerozhodovaly jen zájmy developerů, ale aby investoři, architekti i město znali také názor „obyčejných lidí“. Výběr z nominovaných si můžete prohlédnout v tomto článku.

Hlasující rozhodují o vítězích ve dvou protichůdných kategoriích - Pražský klenot, vyhrazený pro budovy podle nich povedené, a Skleněné peklo, které pohltí stavby, jež naopak dojem kazí.

„Odborných architektonických anket existuje hned několik, avšak běžných lidí se na názor nikdo neptá,“ domnívá se mluvčí Arniky Vratislav Vozník. „Naším cílem je zjistit právě to, jak nové stavby působí na obyvatele hlavního města, jak jsou pro ně použitelné, jak zlepšily nebo naopak zkazily okolí jejich domova.“

„Nad kvalitou vítězí kvantita“

Nové stavby v historickém prostředí každý rok posuzuje například Cena Klubu za starou Prahu, která ovšem vybírá i z mimopražských projektů. V letošním ročníku zvítězila dostavba divadla v Čáslavi, příklady citlivého zapojení nové pražské budovy do památkově cenného prostředí se mezi vítězi ani v nominacích příliš neobjevují. 

„V Praze nad kvalitou vítězí kvantita, na těch nejlepších, nejlukrativnějších a nejlépe umístěných parcelách jako by se dělalo všechno pro to, aby se tam vůbec nedostala kvalitní architektura,“ vysvětluje si příčinu tohoto stavu člen poroty ceny klubu Richard Biegel.

Vliv podle něho má i skutečnost, že v hlavním městě architektonické zakázky velmi málo zadávají veřejné instituce. Kde není objednavatel, nemůže být výběr, natož kvalitní, poznamenává. 

Tančící dům může být peklo i klenot

Za zdařenou z veřejných zadání považuje soutěž na Národní technickou knihovnu, která také v roce 2009 cenu klubu získala. Z neveřejných se pak podle něho povedl například hotel Metropol na Národní třídě či dostavba na Můstku, palác Euro. Jako odstrašující příklady by naopak mohla sloužit některá nákupní centra. Konkrétně Palladium, Quadrio nebo Florentinum.

Názvy obchodních center se opakují i v nominacích na Skleněné peklo v anketě Arniky, kde „chrámy konzumu“ zabírají poměrně velkou část. Do nejužších nominací, které vzešly z návrhů hlasujících, se ale dostaly třeba také nové stanice metra A.

Naopak za Pražský klenot by podle lidí mohla být prohlášena už zmíněná Národní technická knihovna, Trojský most nebo moderní sakrální stavba - kostel Neposkvrněného početí Panny Marie ve Strašnicích. Husarský kousek se povedl Tančícímu domu, který i v této anketě potvrdil, že je vnímán nejednoznačně - nominován je totiž na peklo i na klenot.

Na rozhodnutí o nejlepší a nejhorší stavbě mají ti, kterým nová pražská výstavba není lhostejná, už jen pár dní - hlasování se uzavře 29. února.