Něco nového a něco starého. Čáslavské divadlo nejlépe spojilo oboje

Ohleduplné propojení moderní architektury se středověkou hradbou se podařilo architektům dostavby Dusíkova divadla v Čáslavi. Brněnskému ateliéru Burian-Křivinka za ni patří Cena Klubu za starou Prahu, udělovaná zdařilým novostavbám v historickém prostředí.

Aleš Burian a Gustav Křivinka se svým týmem dostavěli v centru města budovu z 19. století, která byla několikrát přestavovaná. Dostavba rozšiřuje foyer divadla o nový dvoupodlažní prosklený prostor, v prvním patře je pak nový menší sál divadla.

„Důležitým kontextem je středověká hradba, která je hned vedle. Na ni stavba výtečně navazuje, neboť se na rozdíl od dalších staveb, které se k ní otáčí zády, obrací přímo k ní,“ ocenila porota.

  • Mezi šesti nominovanými se ateliér Burian-Křivinka objevil ještě jednou - s budovou areálu Pálavské galerie vín Venuše v Pavlově.
  • Do finále se dostala také dostavba areálu brněnské filozofické fakulty od místního ateliéru Petra Pelčáka.
  • Brněnská architektka Zdeňka Vydrová stojí za dalším finalistou, novostavbou Galerie Pakosta v Litomyšli.
  • Pražští architekti Michal Sborwitz, Marie Sborwitzová a Karel Prášil se zasloužili o nominaci přístavbou mateřské školy ve Velké Bystřici.
  • Ocenění mohlo získat i kovové těleso Komenského mostu v Jaroměři, navržené profesorem technické univerzity v Cáchách Mirko Baumem s architektem Davidem Barošem a statikem Vladimírem Janatou.

I když má ocenění v názvu Prahu, v hlavním městě se podle poroty příklady citlivého přístupu nové budovy k památkově cennému prostředí už delší dobu neobjevují. Podle porotce Richarda Biegela vítězí kvalita nad kvantitou. Na vině může být i to, že v hlavním městě téměř neexistují architektonické zakázky, které by zadávaly veřejné instituce. Výjimku z posledních let tvoří například budova Národní technické knihovny.

Cena Klubu za starou Prahu se udělovala podvanácté. Loni ji získal Svět techniky v Ostravě Vítkovicích od architekta Josefa Pleskota.