Zájem o investiční životní pojištění klesá. Část poslanců mu chce navíc zrušit státní podporu

Události: Někteří poslanci chtějí zrušit podporu investičního životního pojištění (zdroj: ČT24)

V Česku během posledních dvou let klesl zájem o investiční životní pojištění. Právě na ně stát dovoluje odpočty z daní. Někteří poslanci to považují za neefektivní, proto chtějí tuto možnost zrušit a případnou podporu přesunout jinam.

Autor návrhu, poslanec Patrik Nacher (ANO) považuje investiční životní pojištění za produkt typu tři v jednom. Tedy investice, spoření, pojištění. Jenže v reálu podle něj neplní bezezbytku ani jeden účel.

Proto navrhuje přesun podpory k jiným produktům, třeba k dalšímu zvýhodnění dodatečného spoření na stáří nebo stavebního spoření.

Investiční životní pojištění přitom postupně ztrácí na oblibě. Zatímco před dvěma lety ho měla pětina lidí, dnes jen asi desetina. 

Nejoblíbenější formy spoření
Zdroj: ČT24

Ministryně financí Alena Schilllerová (za ANO) změnu v podpoře nevylučuje. „Návrh poslance Nachera znám. Nyní zkoumáme dopady, co by to obnášelo,“ uvedla. 

Návrh měl smysl před pěti lety, míní Skopeček

Piráti se debatě nebrání. Prostředky z podpory by ale chtěli využít jinak. Skeptičtější je pak k návrhu ODS. Investiční životní pojistku už poslanci v minulosti řešili, protože ztráty s ním spojené končily často u soudu.

„Tento návrh měl smysl před pěti lety, kdy skutečně problém s tímto pojištěním byl. Jiná je debata, jestli má smysl, aby stát tyhle produkty podporoval,“ řekl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS). 

Konkrétní návrh změn i s možnými dopady by měl být známý během příštího roku.