Na summitu EU zazněla jednoznačná podpora odvetných opatření proti americkým clům

Prezidenti a premiéři 28 zemí Evropské unie jednoznačně podporují kroky, kterými se Evropská komise rozhodla reagovat na nová americká cla na dovoz hliníku a oceli z Evropy. V závěrech summit upozorňuje, že rozhodnutí USA o clech nemůže být zdůvodněno obavami o národní bezpečnost.

„EU musí odpovědět na všechny akce čistě protekcionistické povahy, včetně zpochybňování Společné zemědělské politiky (EU),“ stojí v závěrech summitu Unie.

Evropská unie a Spojené státy se ocitly v obchodním sporu poté, co USA z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa neudělily Evropě výjimku z cel na dovoz oceli ve výši 25 procent a hliníku ve výši deseti procent. Vedle EU nicméně cla dopadla i na další státy světa, Trump k březnovému uvalení cel využil americký zákon z roku 1962, který prezidentovi takový krok umožňuje v případě, že dovoz ohrožuje národní bezpečnost.

Další opatření může spustit uvalení dvacetiprocentních cel na automobily

To EU, tvořená dlouholetými spolehlivými spojenci USA, označila za absurdní. Unie reagovala nejen tím, že se obrátila na Světovou obchodní organizaci, ale také spuštěním vlastních cel na širokou škálu amerických výrobků – například na dovoz motocyklů, džínů nebo whisky.

Prezident Trump následně pohrozil možností uvalit cla na dovoz evropských automobilů, což je pro EU velmi citlivá oblast. Evropská komise už varovala, že na případné zvýšení cel na dovoz aut do USA odpoví vlastními kroky.

Závěry nočního jednání summitu také zdůrazňují, že Unie chce dál dojednávat ambiciózní, vyvážené a vzájemně výhodné obchodní dohody s klíčovými partnery po celém světě.

EU chce otevřený mezinárodní obchod

Evropská unie dala ve čtvrtek a v pátek na summitu v Bruselu najevo, že je jednotná a má zájem na spravedlivém a otevřeném mezinárodním obchodu. Novinářům to po konci unijní schůzky řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který koncem příštího měsíce bude o obchodních vztazích mezi EU a USA jednat ve Washingtonu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Juncker podotknul, že vztahy s USA by se měly „oddramatizovat“.

Předseda komise poznamenal, že americká administrativa se někdy snaží v obchodních vztazích rozdělit evropské země. „Je to ale kompetence EU a Evropské komise. Musíme ukázat, že existujeme, že jsme jednotní a že máme přesně stejný pohled,“ upozornil Juncker. Evropa i Spojené státy podle něj dobré vzájemné vztahy potřebují.

Dokončení bankovní unie a snížení rizik v bankovním sektoru je podmínkou k ustavení společné pojistky pro eurozónu na základě Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), řekla v pátek po jednání 27 zemí EU o reformě eurozóny německá kancléřka Angela Merkelová. Krátké závěry schůzky se nijak nezmiňují o možných podobách případného rozpočtu eurozóny, na který mají státy velmi rozdílné názory.