Jak správně vybrat kapra na vánoční stůl?

Praha – Kapr je jednoznačně symbolem českých Vánoc. A i když se většina šéfkuchařů shoduje v tom, že nemá zrovna nejchutnější maso, Češi ho na Vánoce rádi kupují. A tak se v dnešním díle Poradny portálu ČT24 podíváme na to, jak kapra správně vybírat, skladovat i připravovat, aby byl náš chuťový požitek co možná největší.

Kuchařští mistři se shodují v tom, že ryba je nejlepší čerstvá, nemražená. Maso ryb se totiž rychle rozkládá, a tak je ideální kupovat kapra živého. To dnes není problém, kádě s rybami potkáte skoro na každém rohu, a tak si můžeme vybrat toho svého. Základní pravidlo přitom zní: nekupujte kapra, který plave na boku, nebo dokonce břichem vzhůru. Kapr by měl vypadat čile a mít jasné oči. Také nesmí být otlučený, poraněný nebo přidušený.

Lépe se nám bude vybírat a také v lepší kondici budou kapři, když nebude káď přeplněná a ryby v ní budou mít alespoň trochu prostoru. Pokud jsou kapři v kádi namačkaní, ani trochu jim to nesvědčí. Ryba je ve stresu a v důsledku toho se jí do těla vyplavují látky, které mohou způsobit pachuť masa.

Kapra kupte nejlépe až na Štědrý den

S nákupem ryby bychom neměli spěchat, dlouhé skladování zhoršuje chuť a může se nám také snadno přihodit, že se maso zkazí. „Samozřejmě úplně nejideálnější by bylo koupit rybu 24. prosince ráno,“ radí executive chief restaurace Avantgarde PPF Gate Patrik Havlíček.

Pokud chcete nebo musíte vyrazit pro rybu den nebo dva dopředu, i to je podle něj možné, avšak v takovém případě je třeba si dát pozor na její skladování, a to i během doby, kdy s čerstvě zabitým kaprem míříte domů. „Teplota, ve které se ryba nachází, by neměla vzrůst nad 5 stupňů Celsia. Když rybu povezete jen v igelitové tašce hodinu v autě nebo v autobuse, tak jí zkracujete životnost,“ varoval Havlíček. Pokud tedy chcete, aby vám čerstvě zabitý kapr vydržel co nejdéle, zabalte ho například do termotašky s ledem, což udrží maso v chladu.

I když si řada lidí raději nechá rybu zabít přímo u prodejce, stále se najdou tací, kteří si kapra domů přivezou živého a zabijí si ho sami. I tady je ale potřeba přemýšlet nad tím, jak kapra dopravíme domů. Své doporučení na to má i jedna z neslavnějších českých kuchařek Marie Janků-Sandtnerová. Ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů radí: „Nemohou-li ryby býti ve vodě, ovineme je do vlhké utěrky a do úst jim vložíme kousek chleba, který jest namočen v kořalce nebo čistém lihu.“

Na co si dát pozor při výběru chlazené ryby

Ryby se ovšem nenakupují jen z kádí. Lidé je často nakupují také v hypermarketech, kde bývají již mrtvé ryby úhledně vystavené na ledu a obvykle zde bývá také větší výběr. I tady se ale podle odborníků vyplatí obezřetnost. Poznat opravdu čerstvou rybu je pro laika obtížné. Začít bychom měli tím, že si k rybě přivoníme. Čerstvá ryba má svou specifickou vůni, tedy měla by vonět „rybinou“. V případě, že ucítíme spíše čpavkový nebo hnilobný zápach, raději bychom takovou rybu kupovat neměli. Pokud je ryba čerstvá a píchneme do ní prstem, musí být na dotek pružná a vzniklý důlek se za chvíli vyrovná.

Prodej ryb
Zdroj: ČT24/isifa/Lidové noviny

Ledacos může o čerstvosti ryby napovědět také žábra. „Žábra nesmí být matná, musí být narůžovělá. Nesmí to být šedivé ani červené,“ popsal Havlíček. A rybě se nezapomeňte podívat také do očí. Pokud je čerstvá, měly by být průzračné, čisté a bez zákalů.

Menší, nebo větší kapr?

Mezi lidmi se traduje, že se vyplatí kupovat menšího kapra, maximálně do 2,5 kila. Maso větší ryby prý bývá cítit bahnem. To je ale podle odborníků jen pověra. „Pokud něco z většího kapra cítíme, pak to určitě není bahno, ale rybí tuk, kterého má samozřejmě větší kapr více,“ vysvětlil rybář František Kölbl. Od toho se ale rybě dá snadno pomoct. „Stačí odříznout břišní tukovou řasu,“ radí. To je jasně ohraničený bílý pruh široký od 1 do 3 centimetrů, který se táhne po břiše ryby od hlavy až ke konci břišní dutiny. Pokud se tuková řasa nevyřízne, rozšíří se z ní pachuť tuku při přípravě do celé ryby. „Nelitujte porce zmenšit o tento malý kousek, stojí to za to,“ dodává Kölbl.

Mimochodem věřili byste, že při ideálních podmínkách se kapr může dožít až třiceti let a dosáhnout délky 120 centimetrů a váhy čtyřiceti kilogramů? To se ale většině kaprů v našich rybnících, zejména těch chovných, asi nepodaří. Loví se zhruba ve druhém roce života, kdy dosáhnou délky 35 centimetrů, aby mohli doputovat na náš vánoční stůl. Bezprostředně po výlovu jsou kapři umístěni do sádek s proudící vodou, aby se jejich maso vyčistilo a ztratilo svou bahnitou příchuť. Ryba se tím ocitá na dlouhou dobu mimo své přirozené prostředí, takže pustit kapra zpátky do rybníka rozhodně není dobrý nápad.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

EK zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory

Evropská komise (EK) zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory v Evropské unii od roku 2035. Nový návrh požaduje, aby se emise oxidu uhličitého (CO2) u nových aut snížily o devadesát procent proti úrovni z roku 2021, tedy nikoli o sto procent, jak bylo původně plánováno.
včeraAktualizovánopřed 7 hhodinami

Cenový tlak na potraviny polevuje, ve stavebnictví však sílí

Čeští spotřebitelé stále čelí rychlému růstu cen hovězího, vajec nebo drůbeže, méně si naopak připlatí za brambory, ovoce a zeleninu. Potraviny obecně nezdražují podle Českého statistického úřadu tak rychle jako dříve. Podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapka by tak jejich ceny mohly být stabilnější. Tlak na ceny naopak nepolevuje ve stavebnictví, které se potýká s vysokými náklady na materiál a energie. Sektoru se také nedostává kvalifikované pracovní síly, jako jsou zedníci, tesaři nebo stavbyvedoucí. Rostou i nároky na pracovníky, kteří potřebují znát nové technologie.
před 7 hhodinami

Platby za obnovitelné zdroje se zcela přesunou na stát

Stát v příštím roce převezme veškeré financování podporovaných zdrojů energie (POZE). Státní rozpočet to nově zatíží dalšími zhruba sedmnácti miliardami korun, celkově tak stát za poplatky dá více než 41 miliard korun. Schválila to vláda ANO, SPD a Motoristů, která tím chce snížit regulované ceny elektřiny. Domácnostem by toto opatření mělo regulovanou část energií oproti letošku snížit o více než patnáct procent, firmám ještě výrazněji. Dosud bylo financování POZE rozděleno mezi stát a odběratele.
včeraAktualizovánopřed 10 hhodinami

Volkswagen po 24 letech uzavřel svou továrnu v Drážďanech

Továrna německé automobilky Volkswagen v Drážďanech ukončila po 24 letech provoz. Stroje se v takzvané Skleněné manufaktuře zastavily, jakmile vyrobily poslední vůz – červený Volkswagen ID.3. Automobil, na který se podepsali všichni zaměstnanci, se stane muzejním exponátem. Samotná drážďanská továrna se za padesát milionů eur (1,2 miliardy korun) změní v centrum inovací. Německá média upozornila, že to je poprvé v 88leté historii, kdy Volkswagen uzavřel některou ze svých továren v Německu.
před 13 hhodinami

Vojtěch chce zefektivnit systém zdravotnictví. I nesystémovým krokem

Na ministerstvo zdravotnictví se po čtyřech letech vrací Adam Vojtěch (za ANO). Staronový ministr se hodlá vypořádat s rostoucími výdaji na zdravotní péči zefektivněním systému, nikoli masivním navyšováním zdrojů. Významnou roli dle Vojtěcha sehrají zdravotní pojišťovny, zaměřit se chce také na podporu prevence, primární péče a digitalizaci. Naopak zvýšení odvodů na zdravotní pojištění by mohlo uškodit české ekonomice, řekl v 90′ ČT24 moderované Romanem Fojtou.
před 20 hhodinami

SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) pozastavil vyřizování žádostí o dotace firmám z holdingu Agrofert. Stalo se tak 9. prosince, kdy prezident Petr Pavel jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem, informovala nyní mluvčí fondu Eva Češpiva. Nadále podle ní platí, že situace bude trvat do doby, než Babiš střet zájmů právně vyřeší. Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský sdělil, že holding respektuje rozhodnutí správních orgánů.
15. 12. 2025

České restaurace získaly deset michelinských hvězd

Deset michelinských hvězd si letos vysloužily tuzemské restaurace. Oceněné podniky lidé letos najdou ve více krajích. Společnost udílela také individuální ceny – za nejlepší servis, nejlepšímu someliérovi a mladému kuchaři. Restauratéři se shodují, že světové známé ocenění přitáhne domácí i zahraniční turisty a slouží jako motivace nejen pro kuchaře, ale také třeba farmáře. Zároveň může pomoci nalákat do oboru mladé lidi. Česko prostřednictvím státní agentury CzechTourism zaplatilo za tříletou smlouvu se společností Michelin přes třicet milionů korun.
15. 12. 2025

Třináctý plat či bonus udělí přes čtyřicet procent firem

Takzvaný třináctý plat nebo mimořádnou odměnu v podobné výši už vyplatilo nebo do konce roku vyplatí svým zaměstnancům 42 procent firem, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory. Více než čtvrtina společností si to nemůže dovolit. Třetina firem mzdy už zvýšila a proto zaměstnancům dále finančně přilepšit neplánuje. Nejvíce před Vánoci odměňují velké a střední podniky. Některé firmy plánují spolu s třináctým platem i další finanční bonusy, některé zase místo peněz nabídnou jiné benefity.
15. 12. 2025
Načítání...