U soudu zněly odposlechy Nagyové: Navrhni Páleníka do čela NKÚ

Soud dnes v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství přehrál odposlechy, které zachycují vztah obžalované Jany Nagyové (nyní Nečasové) k někdejší manželce premiéra Radce Nečasové i k samotnému předsedovi vlády. Nečasovou opakovaně uráží, premiéra verbálně napadá a mj. po něm žádá, aby Ondreje Páleníka navrhl do čela NKÚ. Bývalý šéf vojenské rozvědky je v téže kauze obžalovaný rovněž.

Prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu jmenuje do funkce prezident republiky na návrh Poslanecké sněmovny. Odposlechy, jež dnes zazněly u soudu, ukazují, že Nečasová coby šéfka premiérova kabinetu naléhala na svého nadřízeného, aby vlivnou pozici zajistil pro Ondreje Páleníka; ten je paradoxně v téže kauze obžalovaný rovněž, měl se podílet na sledování premiérovy ženy Radky.

  • Jana Nagyová: „Jako rozumíš, ty potřebuješ někoho, kdo potom nepošlape potom třeba i po těch našich jakoby kamarádech.“
  • Petr Nečas: „Ale Páleníka nikdo nezná, nikdo ho nespojuje s náma.“
  • Jana Nagyová: „Tak mi řekni, co se stalo, a nedělej ze mě vola, řekni mi, kdo ti volal, řekni mi, s kým jsi mluvil, a já budu vědět.“
  • Petr Nečas: „Proč mně takhle poroučíš, mně nikdo nevolal, Jaňulo.“

Policie zadržela Nagyovou a další vysoce postavené úředníky v polovině června 2013. Kauza vedla k pádu vlády. Nagyová podle státního zástupce zneužila ke sledování Radky Nečasové vojenskou tajnou službu, vedle Páleníka měl její pokyny plnit i zpravodajec Jan Pohůnek a ředitel Milan Kovanda.

Z odposlechů vyplývá, že Jana Nečasová byla se spoluobžalovanými ex-důstojníky vojenské tajné služby minimálně v častém kontaktu. Mluvila s nimi o výsledcích sledování tehdejší premiérovy ženy Radky a dávala jim pokyny. „Nám se tam plete ta druhá osoba, pravděpodobně ta sousedka co jí je teda hodně velice podobná,“ říká v odposleších Pohůnek a Nečasová reaguje: „Takže mám jenom předat informaci, že by bylo dobré pokračovat ještě týden určitě.“

Odposlechy v kauze Nečasová tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Bruna: Je to dehonestace

Přehrávání odposlechů si vyžádal žalobce, proti zveřejnění rozhovorů Nagyové s Nečasem se ohradili advokáti obžalovaných. Právník Nečasové (Nagyové) Eduard Bruna uvedl, že jsou dehonestující. Soudkyně však po krátké přestávce, kterou si vzala na rozmyšlenou, námitky zamítla s tím, že záznamy objasňují motiv jednání obžalovaných. „Jakkoliv je to nepříjemné, mně zcela jistě taky, odposlechy prokazují motiv a vztah obžalované k bývalé manželce pana premiéra,“ konstatoval žalobce Martin Brzobohatý.

K soudu dnes dorazil pouze obviněný zpravodajec Jan Pohůnek. „Ze strany obžaloby je to snaha soud maximálně prodloužit a udělat nějaký divadlo pro média,“ řekl. Nagyová i dva bývalí ředitelé rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda se omluvili.

Všem hrozí až pětileté vězení, čtveřice ale obžalobu odmítá a obhajoba tvrdí, že zpravodajci prověřovali informace o nebezpečí hrozícím rodině premiéra. Akce prý nebyla sledováním. „Zcela určitě se mi v právním rozboru podaří tyto odposlechy… neřeknu zneplatnit, ale dostat do pozice, že pro vlastní rozhodnutí nebudou mít takový význam,“ prohlásil advokát Bruna. „Odposlech je pro mě nepřímý důkaz.“

Podle žalobce naopak dokládají, že nešlo o kontrasledování ve snaze zajistit premiérově ženě bezpečnost, jak tvrdí obžalovaná strana, protože v rozhovorech Jany Nagyové nikdy nezazní slovo o ohrožení. „Řada hovorů samozřejmě úplně jednoznačně prokazuje, že šlo o sledování,“ uvádí.

„Kam jsi došla ty?“

Zveřejněné telefonáty rovněž odkryly vztah Jany Nagyové k její sokyni; v telefonátech s premiérovou osobní asistentkou Marií Zlatohlávkovou z podzimu 2012 zazněla na adresu tehdejší manželky předsedy vlády série urážek. Nagyová Radku Nečasovou obvinila ze sebestřednosti, sobectví, hamižnosti a hysterie. Dává pokyn, aby její podřízená poslala Radce Nečasové vydání časopisu Forbes; právě o této zásilce se zmínila Radka Nečasová u výslechu letos v dubnu. „Přišel mi v říjnu 2012 časopis Forbes, ve kterém, myslím, že tehdy vyšlo top nejlepších žen. A v tom časopisu byl vložený lístek s textem: Kam jsi došla Ty?“ uvedla tehdy.

Nagyové vadilo i to, že je premiérova žena v domácnosti, Nečasovou pomlouvala za to, že ministerskému předsedovi vyhrožuje rozvodem či že s ním chce řešit rodinné problémy před důležitými jednáními vlády. Nelíbilo se jí také, že děti mají u premiéra přednost – a pozastavovala se nad tím, že nechtěl rušit chystanou rodinnou oslavu. Kritizovala, že se Nečas kvůli napjaté rodinné situaci musí pohybovat „v bahně a stresu“.

Před soudem také vyšlo najevo, že dělala Nečasovi po telefonu scény, při kterých na něj křičela a sprostě ho urážela; nařkla ho mimo jiné z toho, že ji šikanuje a místo jako partner se k ní chová jako nadřízený. Vytýkala mu, že jejich vztah skrývá. Premiér odpovídal smířlivě, unaveně a bez zvýšeného hlasu.

Bruna: Dnešní odposlechy nebudou mít význam (zdroj: ČT24)