SÚKL: Záměnu embryí při umělém oplodnění způsobila chyba jednotlivce

Záměnu embryí u dvou žen při umělém oplodnění na brněnské klinice Reprofit zavinila chyba jednotlivce. Nešlo o systémovou chybu. Potvrdila to kontrola, kterou v zařízení provedl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle mluvčí ústavu Lucie Přinesdomové ale kontrola ještě není úplně uzavřena.

SÚKL se o případu dozvěděl loni v polovině prosince, nahlásila mu to sama klinika. Kontroloři pak v zařízení sledovali dodržování zákona o lidských tkáních a buňkách. Znovu kontrolu zopakovali v únoru.

„Provedli jsme na místě opakovaně kontrolu. Ta potvrdila to, co jsme uváděli už na začátku –že to nebyla systémová chyba, ale chyba jednotlivce… Při kontrole jsme nezjistili žádné porušení zákona,“ uvedla Přinesdomová. 

K záměně embryí mělo dojít u dvou cizinek, které měly podobná jména. Podle SÚKL je brněnský případ záměny první, s nímž se pracovníci lékového ústavu setkali.

V Česku se ročně narodí 5000 dětí „ze zkumavky“

Brněnská klinika Reprofit, kterou vlastní společnost FutureLife, je součástí investičního fondu Hartenberg. Ten spadá pod firmu SynBiol, která dříve patřila vicepremiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Po přijetí zákona o střetu zájmů její akcie vložil do jednoho ze dvou svěřenských fondů.

S pomocí asistované reprodukce se v Česku ročně narodí přes 5000 dětí. V české populaci jich je již přes 100 000. Další tisíce dětí počatých na českých klinikách žijí v zahraničí.

Podle kritiků se stal z asistované reprodukce výnosný byznys. Oborem podle některých informací protečou ročně až čtyři miliardy korun. Náklady z veřejného zdravotního pojištění dosahují stovek milionů korun. Podle odborníků přibývá párů, které mají potíže přivést na svět potomka přirozenou cestou.