Silný vítr shazuje střechy, láme stromy a trhá dráty. Bez proudu je přes sto tisíc lidí

Energetici vyhlásili kalamitní stav ve velké části Čech a na celé Vysočině. Bez proudu je přes sto tisíc domácností, opravy budou pokračovat až ráno. Mnoho lidí se obnovení dodávek dočká až ráno. Poruchy způsobil mimořádně silný vítr, který láme stromy. Meteorologové vydali pro celou republiku výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí, která platí až do pondělního dopoledne. Zároveň upozorňují, že se kvůli dešti a rychle tajícímu sněhu mohou zvednout hladiny řek. Prvního povodňového stupně již dosáhla na několika místech Otava a také Teplá Vltava či Blanice.

Vítr s nárazy o rychlosti přes 85 km/h a na horách i více než 125 km/h dorazil do Česka. Vát bude celou noc, i když ve druhé polovině noci bude již slábnout. Český hydrometeorologický ústav ale vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí platnou až do pondělních 9 hodin. Lidé by se měli zdržet vycházek do lesa, po silnicích jezdit opatrně a pomalu a na horách pokud možno vůbec nevycházet ven.

K nedělní 23. hodině foukalo podle meteorologa Josefa Hanzlíka nejsilněji na severozápadě Čech. „Nárazy dosahují v nížinách kolem 30 m/s, což je 110 km/h. Na horách a ve vyšších polohách potom dokonce i přes 40 m/s, což je 130 km/h. Nárazy se dají srovnat s nejsilnějšími větrnými situacemi, které u nás v republice byly. Lokálně dosahují nárazů o síle, které jsme pozorovali při větrné situaci Ema,“ uvedl. Velmi prudce podle něj fouká i ve velkých městech – Plzeň i Ústí nad Labem zaznamenaly nárazy o rychlosti přes 30 m/s.

Přes sto tisíc lidí bez proudu

Společnost E.ON, která má na starost distribuci elektřiny v jižní části republiky, vyhlásila večer kalamitní stav pro Jihočeský kraj a později i pro Vysočinu. Kalamitní stav vyhlásil i ČEZ, v jehož síti se kalamitní stav týká Plzeňského a Karlovarského kraje a také velké části Středočeského kraje – okresů Benešov, Mladá Boleslav, Praha-východ, Praha-západ a Příbram. „Situace na zásobovacím území ČEZ Distribuce se bohužel rapidně zhoršila,“ uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová.

Zvýšená poruchovost je podle ČEZu i v Ústeckém a Olomouckém kraji, kde ale distributor kalamitní stav zatím nevyhlásil.

ČEZ eviduje k desáté hodině večer 90 tisíc odběratelů bez proudu. V jižních Čechách je podle mluvčí společnosti E.ON Martiny Slavíkové bez elektřiny 22 tisíc domácností a na Vysočině dalších 15 tisíc.

Mnoho lidí zřejmě čeká temná noc, protože opravy probíhaly pouze do 20 hodin. „Nyní jsou manipulace v terénu z důvodu bezpečnosti práce přerušeny a na opravách znovu začneme pracovat v ranních hodinách,“ uvedla v neděli večer mluvčí E.ONu Martina Slavíková. ČEZ podle Soni Holingerové v opravách pokračuje, ale ne všude. V lesích a na dalších místech, kde by bylo v noci pro energetiky nebezpečné chodit, rovněž naváží na opravy až ráno.

Stromy na silnicích, kusy střech na chodnících

Poryvům neodolají především stromy, ale vítr může poškodit i budovy. Část střechy již utrhl na budově finančního úřadu v Ostrově na Karlovarsku. Podle starosty Ostrova Jana Bureše odnesl vítr zhruba 40 procent střechy. Spadlé trosky střechy nikoho nezranily, ale zavalily zaparkovaná auta a poškodily je. „Sedm je hodně poničených, jedno méně, dalším třem autům se to vyhnulo, ale budou se odtahovat,“ řekl starosta.

Stržená střecha úřadu v Ostrově
Zdroj: ČTK/PR/Jan Bureš/facebook

Ve většině krajů hasiči odstraňují popadané stromy a také uvolněné plechové střechy, výjezdů jsou desítky v každém regionu. „Uvolněné plechy jsou problém, v silném větru se totiž kvůli bezpečnosti nesmí používat výšková technika,“ upozornila mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. Středočeští hasiči podle ní povolali do služby další posily, posíleno bylo i operační středisko. Jde o desítky lidí navíc, vyčíslila mluvčí.

Práce mají mnoho, jen mezi 21. a 22. hodinou měli 82 výjezdů, v následující hodině ještě 75. Velké množství událostí mají nahlášených také hasiči v Jihočeském kraji. „Operátoři tísňových linek jich v navečerních hodinách začali přijímat velké množství,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

V celé zemi potom zaznamenali hasiči jen mezi 14:00 a 20:00 celkem 504 zásahů souvisejících s počasím. „Vše se naštěstí obešlo bez zranění,“ podotkla mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Za běžných podmínek přitom mají hasiči průměrně 163 zásahů kvůli technické pomoci za celý den.

Fouká ale již od soboty, byť v noci a dopoledne byl vítr slabší a nebezpečí nebylo podle meteorologů tak velké. Již v sobotu večer od 22 hodin do půlnoci vyjížděli hasiči ke 214 případům, což je více, než činí celodenní průměr výjezdů kvůli technickým pomocím. Do rána pak museli hasiči kvůli počasí zasahovat ještě 154krát.

Popadané stromy v Pardubicích
Zdroj: Radim Jičínský/ČTK

Doprava: Stromy zdržují řidiče, vlaky nejezdí na mnoha tratích

Vítr má také vliv na dopravu. Řidiči musí počítat s tím, že se mohou na silnicích objevit popadané větve nebo stromy.

Kvůli popadaným stromům se zastavily vlaky i na nejdůležitějších tratích. Vlaky nedojedou z Brna do Havlíčkova Brodu, na několika místech popadaly stromy i na tah z Prahy do Českých Budějovic a dále do Rakouska. Zprůjezdnit se podařilo trať z Domažlic do Bavorska.

Nejvíce neprůjezdných tratí je v jižních Čechách a na Vysočině, večer významně zkomplikovaly popadané stromy železniční dopravu také v Jeseníkách a pod nimi. Nejkomplikovanější je pro železničáře oprava poškozené troleje u Jarošova nad Nežárkou na trati z Veselí nad Lužnicí do Jihlavy. Vlaky tudy nejezdí již od nedělního rána a vrátí se až v pondělí. Cestující musí zatím přestupovat do náhradních autobusů.

  • trať 060 Poříčany – Nymburk: ze Sadské do Nymburka
  • trať 070 Praha – Turnov: z Neratovic do Všetat a z Bakova nad Jizerou do Mnichova Hradiště
  • trať 081 Děčín – Rumburk: z Chřibské na Jedlovou
  • trať 142 Karlovy Vary – Potůčky: z Horní Platné do Potůčků
  • trať 148 Cheb – Hranice v Čechách: z Chebu do Františkových Lázní
  • trať 190 Plzeň – České Budějovice: z Horažďovic do Pačejova
  • trať 196 České Budějovice – Summerau: z Kamenného Újezdu do Holkova
  • trať 199 České Budějovice – Gmünd: z Nové Vsi do Českých Velenic
  • trať 220 Benešov – České Budějovice: z Chotýčan do Českých Budějovic
  • trať 221 Praha – Benešov: z Čerčan do Benešova
  • trať 225 Veselí nad Lužnicí – Havlíčkův Brod: z Počátků-Žirovnice do Jarošova nad Nežárkou a z Jihlavy do Havlíčkova Brodu
  • trať 240 Brno – Jihlava: z Náměstě nad Oslavou do Studence
  • trať 250 Havlíčkův Brod – Brno: z Přibyslavi do Sázavy u Žďáru
  • trať 290 Olomouc – Šumperk: z Libiny do Šumperku
  • trať 292 Šumperk – Krnov: z Bohdíkova do Hanušovic
  • trať 310 Olomouc – Opava: z Valšova do Moravského Berouna

Hrozí povodně

S větrem přišel také déšť. Při něm navíc rychleji taje sníh a podle ČHMÚ hrozí i povodně. Výstraha se týká hlavně oblasti pod Šumavou.

„Očekáváme, že nejvyšší dosažené vodní stavy na některých úsecích řek v povodí horní Otavy, Blanice a Vltavy po České Budějovice včetně Malše překročí první stupeň povodňové aktivity, ojediněle se mohou přiblížit až k druhému stupni povodňové aktiviy. Hladiny řek budou prudce stoupat během celé neděle,“ uvedli meteorologové.

Odpoledne vystoupaly nad hranici prvního povodňového stupně Křemelná a Otava od Stodůlek po Sušici, Teplá Vltava v Lenoře a Blanice v Blanickém mlýně. Večer se těsně nad úrovní prvního stupně ocitla také hladina Sázavy v Sázavě, pod Jeseníky je na povodňovém stupni Moravice ve Velké Štáhli a ve Valšově, zatímco v Orlickém Záhoří v Orlických horách se rozvodnila Divoká Orlice.

Rozvodněná Vltava v meandrech u Nové Pece
Zdroj: Václav Pancer/ČTK