Realitní makléři mají mít předepsané vzdělání i pojištění. Nový zákon by mohl platit od příštího roku

Pravidla na trhu s nemovitostmi se změní. Ministerstvo pro místní rozvoj se chystá předložit zákon, který upravuje práci realitních agentů. Ti by měli být například pojištěni a jejich živnost má být vázaná. V zákoně bude také vymezeno, co zprostředkovatel klientům nabízet nesmí.

Návrh zákona vypracovala už minulá vláda, ale sněmovna ho nestihla projednat. V ideálním případě by podle ministryně pro místní rozvoj v demisi Kláry Dostálové (za ANO) mohl vstoupit v účinnost na začátku roku 2019.

Chvíli jsme čekali, jestli se situace na trhu nevyřeší sama. Jenže ona se vyvinula směrem, který podle nás není správný. Naši občané nevěří realitním zprostředkovatelům, často s nimi mají negativní zkušenosti. Začínají se o sebe starat sami. Ale tím, že jim jde často o velké majetky, tak to také není cesta správným směrem. Hledají volně stažitelné smlouvy na internetu, často končí v rukou překupníků. Pak to končí třeba u soudu.
Klára Dostálová
ministryně pro místní rozvoj v demisi (nestr. za ANO)

Velkým problémem českého realitního trhu je podle Dostálové absence jasných pravidel pro výkon činnosti realitního zprostředkovatele. Zcela chybí přesná definice realitního zprostředkování, nejsou nastavena žádná konkrétní pravidla pro výkon činnosti.

Nový zákon by měl stanovit, co realitní makléř nesmí. „Nemůže poskytovat právní služby. Neměl by samozřejmě zajišťovat finanční služby. To znamená, že nikdy by neměli lidé svěřovat peníze konkrétnímu realitnímu agentovi, ale měli by například zálohu dát třeba právníkovi, bance, nebo notářské kanceláři,“ uvedla Dostálová

Realitní makléři mají mít vzdělání i pojištění

Své připomínky k zákonu bude ministyrně příští týden projednávat s Asociací realitních kanceláří. Té třeba vadí výše pojištění plánovaná až na šest milionů korun.

„Má se pojišťovat odpovědnost za škody vyplývající z činnosti. Podle našich zkušeností, kdy naši členové v Asociaci jsou povinně pojištěni už dvacet let, tak k takovým škodám nikdy nedošlo,“ řekl tajemník Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

Důležitou změnou v návrhu bude také změna živnosti volné na živnost vázanou s požadavky na odbornou kvalifikaci. Makléř bude muset mít vysokoškolské vzdělání v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví. Další možností je vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe. Stejnou váhu bude mít střední vzdělání s výučním listem a pět let praxe.

Návrh zákona například počítá s povinností realitního zprostředkovatele uvádět v inzerci, ale i ve smlouvě o realitním zprostředkování všechny informace srozumitelně a způsobem, který nevzbuzuje pochybnost. Jako povinná příloha smlouvy, která bude muset mít písemnou formu, je také navrhován výpis z katastru nemovitostí, ze kterého budou mimo jiné zřejmé případné závady a omezení. Jde například o věcná břemena.

Dále se počítá se vznikem veřejně přístupného seznamu na stránkách ministerstva pro místní rozvoj, kde si budou moci zákazníci ověřit, kdo má pro tuto práci odbornou způsobilost. Zákon dále zavádí povinnost uzavřít pojištění odpovědnosti za škodu.

V současnosti je v Česku přes 14 tisíc realitních makléřů, což je na počet obyvatel nejvíc v Evropě. Někteří z nich pracují i pro více firem najednou. V Asociaci je pak zhruba 400 realitních kanceláří.