Na Olomoucku si lidé stěžují na hazard, většina lídrů jej však zakázat nechce

Lídři Olomouckého kraje v předvolební debatě ČT (zdroj: ČT24)

V porovnání s ostatními kraji v České republice trápí Olomoucko vysoká nezaměstnanost, která činí 5,7 procenta. O čtyři desetiny tak převyšuje republikový průměr. Lidé z kraje si také stěžují na hazard, vadí jim vysoký počet heren. Právě těmto dvěma tématům se v předvolební debatě České televize věnovali lídři osmi stran a hnutí, kteří usilují o křesla v zastupitelstvu.

  • ANO: Oto Košta
  • TOP 09: Jitka Chalánková
  • KSČM: Alexander Černý 
  • ODS: Dalibor Horák
  • ČSSD: Jiří Zemánek
  • STAN + ProOl: Radim Sršeň
  • Koalice pro Olomoucký kraj: Ivo Slavotínek
  • SPD + SPO: Radim Fiala

Volební lídři všech osmi stran a hnutí se v debatě shodli, že nezaměstnanost a nízké mzdy jsou jedním z nejpalčivějších problémů Olomouckého kraje. Mnozí z nich soudí, že zlepšení je možné, jen budou-li v kraji postaveny nové silnice. Důraz kladou také na školství a spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci.

„Kvalita silniční sítě jednoznačně ovlivňuje každodenní život všech obyvatel Olomouckého kraje bez výjimky,“ soudí lídr kandidátky ODS Dalibor Horák. Bez kvalitní infrastruktury podle něj není možné spravovat žádné území. Důraz klade na spolupráci s odborníky, díky níž by rekonstrukce silnic co možná nejméně obtěžovaly cestující. Horák také hovořil o politice aktivní zaměstnanosti, v rámci níž by chtěl docílit efektivnějšího chodu úřadů práce.

Ani podle Alexandra Černého, který stojí v čele kandidátky KSČM, nelze předpokládat, že se ekonomická situace kraje zlepší, pokud nebude vybudována nová infrastruktura. „Bez pomoci státu to nelze v žádném případě vyřešit,“ upozornil. „Nedokážeme-li zajistit v rámci kraje dopravní spojení od severu k jihu, nepohneme se ani s nezaměstnaností, ani se nezvýší mzdy,“ varoval Černý. Chce pokračovat v podpoře učňovských oborů a financování rozvoje venkova.

Podle lídra kandidátky hnutí ANO Oty Košty je stav především silnic druhé a třetí třídy na Olomoucku „katastrofální“. Upozornil, že tyto komunikace jsou v přímé kompetenci kraje. „Je potřeba dokončit některé uzlové stavby jako je D1 u Přerova. Olomouc potřebuje východní tangentu,“ domnívá se Košta, podle nějž jsou zapotřebí i obchvaty Šumperka a Bludova. Modernizovat a zrychlit by chtěl i železniční spoje.

Radim Fiala, který vede společnou kandidátku SPD a SPO, upozornil, že ta část kraje, kde je dobrá dopravní obslužnost, má také nižší nezaměstnanost. Tam, kde je infrastruktura horší, by chtěl coby hejtman podpořit živnostníky a drobné podnikatele. „My si myslíme, že je třeba jim pomocí legislativních opatření dát šanci uspět ve veřejných zakázkách,“ uvedl.

Olomoucký kraj
Zdroj: ČT24

Radim Sršeň, lídr kandidátky Starostů pro Olomoucký kraj, hovořil o nutnosti zlepšit komunikaci na všech úrovních. Hovořil také o transparentním rozdělování krajských prostředků, které by snížilo zadlužení kraje, které je v republice nejvyšší. „Vím, že to souvisí s dopravní infrastrukturou, se stavbami, které byly realizovány. To ale učinily i ostatní kraje,“ srovnal Sršeň. Domnívá se, že klíčem k úspěchu je právě spolupráce, která by prospěla například oblasti sociálních služeb.

„Olomoucký kraj je zřizovatelem velkého množství příspěvkových organizací, které, jak všichni víme, mají tabulkové platy. Tam bychom mohli zvedat,“ plánuje lídr kandidátky ČSSD Jiří Zemánek. Jako účastník tripartity by měl kraj podle Zemánka tlačit na zaměstnavatele, aby své zaměstnance lépe odměnili. Jen férový plat podle něj může motivovat lidi, kteří nemají práci, aby si ji našli. Kraj by měl také lépe zajišťovat dopravní obslužnost.

Ivo Slavotínek, který do voleb vede Koalici pro Olomoucký kraj, upozornil na odliv mladých vzdělaných lidí pryč z kraje. „Vysokoškoláci často s čerstvým diplomem odchází do Prahy, do Brna, možná do zahraničí, protože v našem kraji nenacházejí uplatnění,“ uvedl Slavotínek s tím, že tím se snižuje „potenciál budoucnosti“ kraje. Chtěl by proto společně s univerzitami vytvořit motivační program podpory, který by mladé učence na Olomoucku udržel.

Podle Jitky Chalánkové, která vede kandidátku TOP 09, je zapotřebí podpořit investice, které povedou k „výrobě s vysokou přidanou hodnotou“, od čehož si slibuje mimo jiné zvýšení mezd. „Olomoucký kraj má možnost podpořit inovace tak, aby věci, které se vyzkoumají, byly převedeny do praxe a především prodány,“ plánuje. Zkritizovala zákon o regionálním školství, který projednává sněmovna, který dle jejího soudu krajům bere samostatnou působnost v oblasti školství.

Hazard většina lídrů zakázat nechce

Rozšíření hazardu a heren je podle obyvatel Olomouckého kraje vážným problémem regionu. Na deset tisíc obyvatel připadá jednašedesát automatů. To je po příhraničních oblastech, kam jezdí gambleři ze sousedních států, čtvrtý nejhorší výsledek v republice.

Jen v Olomouci jsou v chodu téměř dva tisíce automatů. O úplném zákazu hazardu zde mohli lidé rozhodnout v referendu před dvěma lety. Pro nízkou účast však bylo neplatné.

Vyhláškou „výherní“ automaty zrušil Přerov, s výjimkou videoloterijních terminálů, které mají povolení od ministerstva financí. Většina lídrů kandidátek si však úplný zákaz hazardu nepřeje, protože by se tím vytěsnil do „šedé zóny“. Důraz kladou především na prevenci.

Hnutí ANO se chce zasadit o legislativní změny, které omezí zadluženost obyvatel kraje a ochrání rizikové skupiny před „predátorským úvěrováním“. Hnutí si zlepšení slibuje od připravovaného zákona o loteriích a hazardu. Ten je podle Oty Košty zásadní, protože rozlišuje kasina od herních prostorů s automaty. Košta by chtěl apelovat na města a obce, aby hrací prostory zakázaly.

Sociální demokracie hodlá posílit činnost asistentů prevence kriminality a terénních pracovníků. Tím chce bojovat proti všem závislostem, nejen hazardu. Podle Jiřího Zemánka je totiž nejhorší kombinace závislostí, které se vzájemně podporují. Z krajského rozpočtu by Zemánek prostřednictvím grantových programů investoval řádově miliony korun.

I komunisté chtějí vsadit na prevenci závislosti na hracích automatech, což je výhodnější než jejich následné řešení. Alexandr Černý upozornil, že hazard je v celorepublikovém měřítku mnohamiliardový byznys. Prostředky, které jsou do boje proti němu investovány, jsou podle něj malé a měly by se navýšit. Měly by mířit nejen do neziskových organizací, ale i do škol a osvěty.

Postoj k provozování heren a automatů
Zdroj: ČT24

Koalice Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury a Strany Práv Občanů se sice ve svém krajském programu o hazardu nezmiňuje, neboť se jedná o celostátní téma, Radim Fiala mu ale v debatě vystavil „nulovou toleranci“. Hodlá jej zcela vymýtit z center měst, neboť situace je podle něj „strašlivá“. Zcela zakázat vstup do heren by chtěl všem, kdo pobírají dávky.

Podle TOP 09 by úplný zákaz mohl hazard vytěsnit do šedé zóny ekonomiky. Jitka Chalánková uvedla, že je pro přísnou regulaci a nechce vidět herny v blízkosti škol. Podporovala by programy prevence kriminality nebo i vznik speciálního fondu na úrovni kraje, který by měl hazard „korigovat“.

Ani Starostové pro Olomoucký kraj se ve svém programu hazardu explicitně nevěnují. Radim Sršeň vysvětlil, že toto téma má zůstat obecním, nikoliv krajským. Zákaz automatů je kompetencí, která se má podle něj uplatňovat co nejblíže občanům. V nadsázce navrhl, aby se „výherní“ automaty přejmenovaly na „proherní“.

Koalice pro Olomoucký kraj upozorňuje, že kraj na rozdíl od obcí téměř žádné přímé kompetence k regulaci hazardu nemá. Největší pole působnosti se mu podle Iva Slavotínka otevírá v oblasti středního školství, které zřizuje. Vzhledem k tomu, že lidé s hazardem stále častěji začínají již před zletilostí, měli by s mladými lidmi pracovat psychologové a poradci právě již na školách.

Občanští demokraté soudí, že nikoliv kraje a města, ale především stát prohrává svůj boj s hazardem. Jedná se o závažné celospolečenské téma, které může vyřešit pouze jednotná úprava pravidel pro celé území republiky, apeloval Dalibora Horák. A jestliže chce stát klást úkol omezovat hazard na bedra měst a obcí, musí je k tomu pozitivně motivovat.

Na Olomoucku kandiduje 21 stran a hnutí

V Olomouckém kraji letos do krajských voleb kandiduje celkem 21 stran, sdružení a hnutí. Do debaty České televize byli pozváni lídři těch stran a hnutí, které mají největší šanci ve volbách uspět.

Hosté jsou zváni na základě výsledků výzkumu, který pro Českou televizi vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Výzkum se konal od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů v každém kraji.

Aktuální volební potenciál v Olomouckém kraji
Zdroj: ČT24/STEM/MARK/Median
Aktuální volební potenciál v Olomouckém kraji (2. část)
Zdroj: ČT24/STEM/MARK/Median
  • 15. 9., 20:00, ČT24: Karlovarský kraj
  • 16. 9., 20:00, ČT24: Liberecký kraj
  • 19. 9., 20:00, ČT24: Kraj Vysočina
  • 20. 9., 20:00, ČT24: Pardubický kraj
  • 21. 9., 20:00, ČT24: Královéhradecký kraj
  • 22. 9., 20:00, ČT24: Plzeňský kraj
  • 23. 9., 20:00, ČT24: Zlínský kraj
  • 26. 9., 20:00, ČT24: Olomoucký kraj
  • 27. 9., 20:00, ČT24: Jihočeský kraj
  • 29. 9., 20:00, ČT24: Ústecký kraj
  • 30. 9., 20:00, ČT24: Jihomoravský kraj
  • 3. 10., 20:00, ČT24: Moravskoslezský kraj
  • 4. 10., 20:00, ČT24: Středočeský kraj
  • 6. 10., 20:00, ČT1 i ČT24: Superdebata