Letadla CASA za miliardy neprošla kontrolou

Praha - Česká armáda reklamuje letadla za 3,5 miliardy korun. Vojenské stroje CASA totiž neprošly kontrolními zkouškami. Jejich dodavatel, společnost Omnipol, má nyní 3 týdny na odstranění nedostatků. Podle Mladé fronty Dnes se ale jedná o zásadní chyby navigačních a ochranných systémů, kvůli kterým jsou letadla prakticky nepoužitelná. V krajním případě ministerstvo uvažuje o vypovězení smlouvy a vrácení letadel.

Letadlům údajně nefunguje například ochranný systém, který je nutný pro přepravu vojáků do válečných zón. Právě kvůli létaní do nebezpečných oblastí měla být letadla zakoupena. U systému nalezli zkušební komisaři více než desítku závad. Stroje mají dále potíže s navigací a během přistání se chovají nepředvídatelně. Armádu také znepokojil incident, kdy se CASA náhle propadla o 1,5 kilometru během cvičného letu u letiště Praha-Kbely.

„Zkoušky byly přísné, výsledky jsou zatím nevyhovující. Není to ale nic neobvyklého, co by se nám nestávalo i s předešlou technikou, kterou jsme zaváděli. Nyní je potřeba vychytat všechny nedostatky, které se na tomto systému vyskytly, abychom měli letoun 100% připravený,“ uvedl generál Bohuslav Dvořák ve Studiu ČT24. Zda se problémy podaří odstranit, závisí podle něj čistě na Omnipolu. Sankce či rušení kontraktu pak náleží sekci vyzbrojování na ministerstvu obrany.

Na odstranění závad má Omnipol tři týdny

„Bohužel výsledek zkoušek je nevyhovující,“ potvrdil náčelník generálního štábu armády Vlastimil Picek. „Pro odstranění zjištěných závad jsem stanovil termín do 30. dubna. Pokud budou nedostatky do tohoto termínu odstraněny, uskuteční se doplňkové vojskové zkoušky,“ dodal Picek v prohlášení.

Ministerstvo ovšem už připravuje krizový plán. V případě dalších potíží by znamenal odstoupení od smlouvy nebo vrácení části letadel. Šéf Omnipolu Michal Hon ale věří, že si jeho společnost se závadami poradí.

Využívání letounů CASA v české armádě provázejí kontroverze. První ze čtyř transportních letounů CASA C-295M přistál v Praze v lednu loňského roku. Nové letouny nahradily dosluhující a zastaralé stroje An-26. Letoun C-295M může nést 71 vojáků nebo 48 plně vyzbrojených výsadkářů nebo 24 raněných, je-li přizpůsoben jako zdravotní verze.

Podezřelý nákup

Nákup dopravních letadel CASA byl ale podle odborníků i médií podezřelý. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. Podle Evropské komise ČR údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce za 132 milionů eur, tedy téměř 3,5 miliardy korun, rozhodla bez výběrového řízení.