Kalousek: Sebevědomá země jako Česko by se neměla bát tří tisíc uprchlíků

Česká republika je sebevědomá a bohatá země s deseti miliony obyvatel. Přijetí tří nebo čtyř tisíc uprchlíků by se proto neměla bát. V Interview ČT24 to řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nařizovat přijetí migrantů kvótami ale podle něj nic nevyřeší. Zároveň prezidentovi Miloši Zemanovi vytkl, že místo aby lidi podpořil, tak je straší a vyvolává vůči uprchlíkům nenávist.

„Někomu administrativně nařizovat, že musí zůstat na území země, kde zůstat nechce, nedává žádný smysl a nemůže to vést k cíli,“ konstatoval Kalousek k zamýšleným kvótám. TOP 09 proto podporuje českou vládu, která je odmítá.

Unie navíc nemá žádnou možnost, jak uprchlíky v jednotlivých státech udržet. Podle Kalouska už proto mnozí zástupci Evropské komise začínají kvóty vysvětlovat tak, že jde spíš o pomoc přehlceným  jižním státům s azylovým procesem. „Uprchlíci v jednotlivých státech dostanou azyl, a kam se potom pohnou v rámci Schengenu, to už je jejich věc. To považuji za celkem pragmatický přístup,“ podotkl.

Kalousek: Jsme sebevědomá země, nemusíme se uprchlíků bát (zdroj: ČT24)

Česko je ale podle Kalouska sebevědomá země, která by se neměla přijetí uprchlíků bát. Pokud budou chtít v Česku zůstat a budou ochotní respektovat naše zákony, hodnoty a zvyklosti, tak bychom podle něj měli vyčlenit i rozpočtové prostředky a s integrací jim pomoci.

Stavět ploty, bránit hranice armádou a policií, nic takového nechceme. To vše je jenom známka velmi malého sebevědomí. My bychom měli být dost sebevědomí na to, abychom se přijetí tří čtyř tisíc uprchlíků nebáli.
Miroslav Kalousek

TOP 09 proto vadí strašení lidí ve stylu, že uprchlík znamená rozvrat naší civilizace. „Je to obracení se na ty nejnižší instinkty a mrzí nás, že to dělá prezident republiky, bývalý prezident a pánové Babiš a Konvička. V honbě za politickými body vyvolávají zbytečný strach, místo aby obyvatele podpořili, že to přece zvládneme,“ míní Kalousek.

Namístě je obezřetnost, ne hysterie

Poukázal například na minulost, kdy tehdejší Československo přijalo 12 tisíc Řeků, kteří potřebovali pomoc. „Na území této země je 25 tisíc Vietnamců, aniž by to působilo nějaké výrazné problémy. Také jsou to lidé z jiné kultury a z jiného náboženství,“ dodal s tím, že je na místě obezřetnost, ale určitě ne vyvolávání hysterie.

Představa, že každý uprchlík je potenciální terorista, je asi stejně pravděpodobná, jako že potenciální terorista je každý z nás.
Miroslav Kalousek

Strachu lidí nicméně Kalousek podle svých slov rozumí a má na to jedinou odpověď: „Přísné dodržování pravidel a zákonů pro všechny.“ Podpořil proto českou policii, že u migrantů zákony důsledně dodržuje.

Německé kancléřce Angele Merkelové naopak vytkl, že mezi pravidly kličkuje: „V určité fázi přestala azylové zákony Evropské unie respektovat…. Jestliže dnes někdo říká, že dublinská dohoda je kvůli imigrační krizi přežitá, tak je to možná pravda, ale platí do té doby, dokud ji nebudeme novelizovat.“

Kalousek: Babiš se chová jako šašek

Místopředseda TOP 09 okomentoval i požadavek ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše, aby se NATO více zapojilo do řešení uprchlické krize.  Babiš Alianci vyzval k zahájení námořní operace proti pašerákům. „Žádný člen vlády tu není od toho, aby vyzýval NATO. Pan Babiš se zachoval jako šašek a jako se šaškem s ním každý bude mluvit. To je stejné, jako kdybych zítra požádal svaz kuželkářů o to, aby kuželek nebylo devět, ale deset,“ konstatoval Kalousek.

Babiš ale v kritice NATO dál pokračuje. Ve čtvrtek prohlásil, že  Alianci uprchlíci nezajímají. Pokud proti pašerákům nezasáhne, měly by to podle ministra udělat armády evropských členů: „NATO se chová účelově. Proti somálským pirátům zasáhlo, protože tam byl ekonomický zájem členských zemí NATO a dalších zemí Bezpečnostní rady OSN.“ 

Aliance ale trvá na tom, že uprchlíci jsou problém Evropské unie a ochrana hranic a boj proti pašerákům kompetence jednotlivých členských států EU.