Blesková kontrola obří solární elektrárny zajistila ČEZ dotované výkupní ceny

Reportéři ČT: Stíny nad Ralskem (zdroj: ČT24)

Největší českou solární elektrárnu v Ralsku kontroloval jediný úředník pouhých šest a čtvrt hodiny. Za tu dobu nemohl vše pořádně prověřit. Přesto vydal posudek, který umožnil její otevření těsně před uplynutím lhůty na štědré státní dotace v řádu miliard korun. Ty díky němu může pobírat polostátní firma ČEZ a vydělávat na nich tak mohou i její soukromí akcionáři. Příběh rozplétal David Havlík z týmu Reportérů ČT.

Solární park Ralsko tvoří pět samostatných elektráren rozprostřených na území čtyř katastrů dvou obcí. Jsou od sebe vzdálené v některých případech až deset kilometrů. Cekem je na nich přes dvě stě tisíc solárních panelů. „Odhadem se plocha elektrárny blíží stu hektarů,“ říká starosta Ralska Miloš Tita (nestr.).

ČEZ je stavěl ve druhé polovině roku 2010. Hodně při tom spěchal, protože chtěl stihnout štědré výkupní ceny solární energie, které tehdy garantoval stát. Vztahovaly se však pouze na elektrárny otevřené do konce roku 2010. ČEZ prohlásil elektrárnu za hotovou na konci prosince a potřeboval, aby to posvětil i Energetický regulační úřad (ERÚ).

Blesková nebo záměrně odbytá kontrola?

Kontrolu prováděl inspektor ERÚ Ladislav Žáček. Tvrdil, že stihl vše prověřit za šest a čtvrt hodiny. Protokol sepsal rukou na jediné stránce. Dokument v roce 2014 unikl na veřejnost. „Když jsem měl možnost procházet si protokol z této obhlídky, tak mi bylo velice s podivem, že tuto obhlídku dělal jeden člověk. I to, že téměř třicet MW byl schopen zkontrolovat za šest hodin,“ komentuje protokol bývalý vedoucí oddělení regulace zdrojů a sítí ERÚ Rostislav Krejcar.


Pochybnosti vznáší i odborný asistent elektrotechnické fakulty ČVUT Pavel Hrzina: „Na základě tohoto dokumentu nelze říci, jestli ta elektrárna byla, nebo nebyla v pořádku. Provést za odpoledne vizuální prohlídku Ralska není možné. Nachodíte přes sto kilometrů a to ani neuběhnete.“

Protokol neobsahuje ani tvrzení, že inspektor Žáček prováděl namátkovou kontrolu. „Není napsáno, jak ta vizuální prohlídka byla prováděna. To je asi největší vada, kterou tomu protokolu vyčítám. Není tady řečeno, kolik panelů se zkontrolovalo,“ říká Hrzina.

ERÚ přesto elektrárně v Ralsku udělil 29. prosince 2010 licenci. Vzniká tak podezření, že elektrárna nebyla v době schválení ještě funkční a neměla tak mít nárok na štědré výkupní ceny od státu.

Žáček byl za jinou kontrolu odsouzen

Podezřelý není jen protokol, ale také inspektor Žáček. Ten byl s několika podnikateli pravomocně odsouzený v jiné solární kauze z konce roku 2010. Za částečně dokončenou prohlásil solární elektrárnu u Držovic na Prostějovsku, přestože v době jeho kontroly na místě nestál ani jeden fotovoltaický panel.

„Odsouzení se snažili získat licenci ještě v roce 2010, aby získali výhodnější cenu za výrobu elektřiny. K tomu, aby tuto licenci získali, dokládali falšované dokumenty a nepravdivé informace,“ říká o držovickém případu mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

Mluvčí ČEZu zjištění ČT nekomentoval. Napsal pouze e-mail, ve kterém uvedl, že kontroly elektráren se uskutečnily „bez negativního zjištění“. Dodal, že pochybení nezjistila ani mimořádná kontrola Státní energetické inspekce. Ta začala v polovině ledna 2011.

Kontroly skutečně dopadly bez negativních zjištění. Zajímavé je na nich ale něco jiného, totiž fakt, že kontrolorům podle informací ČT zabraly několik měsíců. Kontrolní protokol Státní energetické inspekce uvádí: „Z časových důvodů nebylo možné v jednom dni objektivně a kompletně zkontrolovat, popřípadě posoudit funkčnost veškerého instalovaného elektrického zařízení výrobny fotovoltaické elektrárny.“ Inspekce tak prohlásila za nemožné přesně to, co inspektor ERÚ Žáček udělal.

Rozsudek v nedohlednu

Povolení pro elektrárnu v Ralsku se nakonec začalo zdát podezřelým i samotnému ERÚ. Jeho mluvčí Michal Kebort uvedl: „Na základě výsledků kontrolní činnosti ERÚ podal 13. srpna 2013, respektive 23. srpna 2013 trestní oznámení na neznámého pachatele, jelikož pojal podezření, že licence pro zmiňované výrobny elektrické energie byly získány neoprávněně.“

Případ je v současnosti stále ve fázi prověřování, tedy před sdělením obvinění. Proto k němu podle státní zástupkyně nelze v tuto chvíli poskytovat žádné další informace. Nezbývá tak, než na soudní verdikt o správnosti Žáčkovy kontroly počkat.


O situaci na trhu se solární energií v roce 2010 ale případ vypovídá mnohé už teď. „Byla to asi hektická doba. Existovaly elektrárny, které náš kontrolní tým z časových důvodů nepodchytil,“ shrnuje Krejcar.