Věda chtěla odhalit záhadu Stonehenge. Tajemství je ještě větší

Salisbury (Anglie) - Velšským vědcům se podařil objev, který by mohl rozluštit mystérium kamenného kruhu Stonehenge. S pomocí nových technologií prokázali přesný původ některých kamenů použitých při starověké monumentální stavbě. Kamenný kruh Stonehenge byl postaven 3 100 let před naším letopočtem na jihozápadě Anglie. Kdo a jakým způsobem kameny vztyčil, zůstává záhadou. Vědečtí detektivové z Cardiffu chtěli tajemství přijít na kloub. „Stonehenge zahrnuje vnější kruh, vnitřní kruh a vnitřní podkovu. Vnější kruh, což jsou ty ohromné kameny, je místní. Ty kameny pocházejí ze Salisburské pláně v oblasti Stonehenge,“ říká geolog Richard Bevins z Velšského národního muzea.

V roce 1920 vědci určili, že kameny vnitřní podkovy pocházejí z oblasti pohoří Preseli v západním Walesu. Což je 240 kilometrů daleko od Stonehenge. Otázkou zůstává, jak se tehdejším lidem podařilo přemístit těžké kusy skály na takovou vzdálenost.

„Kameny z vnitřního kruhu a z vnitřní podkovy, takzvané Modré kameny, váží dvě až tři tuny, čili pořád jsou to pořádné kusy skály na to, aby s ním člověk jen tak manipuloval,“ připomíná Richard Bevins.

Stonehenge (zdroj: ČT24)

Jedinečný objev starou debatu znovu rozdmýchal. Tým doktora Bevinse porovnáním vzorků určil, kde přesně se na pahorkatině Preseli nacházejí kameny použité při stavbě. Pomohly mu v tom nové technologie a pečlivé srovnání obsahu nerostů. „Díky zkoumání pod mikroskopem jsme narazili na dobrou shodu,“ potvrzuje Bevins. „Ale chceme to celé posunout ještě dál. Chceme přesnou diagnostiku a data.“

Přesný původ kamenů

Geochemik Nick Pearce proto dostal za úkol analýzu krystalů zirkonu ve vzorcích kamene. Použil k tomu revoluční technologii, při níž krystaly valorizuje. „Získáváme velmi tenké vzorky. Mezi nimi potom identifikujeme ty, které obsahují krystaly zirkonu, jež chceme analyzovat. Pak na ty vzorky vypálíme silný laser, zaměřený na jednotlivé krystalky. Vzniklá pára se přemístí do hmotnostního spektrometru a my zanalyzujeme složky toho nerostného krystalu,“ vysvětluje Pearce.

Porovnáním chemických stop geochemik prokázal přesný původ kamenů. Jenže takový výsledek nikdo neočekával. „Je to místo, o kterém předtím nikdo ani neuvažoval, severní strana pohoří Preseli,“ zjistil Pearce.

Tohle úplně mění pohled na věc

Nový objev postavil na hlavu teorie o tom, jak stavitelé kameny přepravovali na Salisburskou pláň. „Vždycky se předpokládalo, že je lidé nějak převezli na jih k Bristolskému kanálu a naložili na vory v Milford Havenu. Tohle úplně mění pohled na věc,“ oznámil geolog Richard Bevins.

Nyní se spekuluje o tom, že kameny byly převezeny 16 kilometrů na západ do přirozených přístavišť velšského pobřeží. Odtud je lodě odvezly na místo určení. Tuhle teorii ještě musí ověřit archeologové. Milovníci mystérií se nemusejí obávat. Zdá se, že Stonehenge stále ukrývá řadu tajemství.