„Olympiáda v Praze by byla komornější,“ říká předseda ČOV Milan Jirásek

Primátor Prahy Pavel Bém a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek 4. září slavnostně podepíší dopis, kterým se Praha oficiálně zapojí do souboje o pořádání letních olympijských her v roce 2016. To je samozřejmě šibeniční termín a i sami aktéři přiznávají, že jde spíše o to dát o sobě vědět před další volbou. I to byl důvod, proč František Lutonský přivítal v rubrice Dobrého rána Profil ze 4. září právě Milana Jiráska.


Rok 2016. Šance Prahy uspořádat v tomto roce olympiádu jsou dnes minimální?
Šance jsou minimální, ale jednou začít musíme, jestliže chceme jednou zvítězit a dosáhnout na pořadatelství olympijských her. Je dobré, když si nováčkovskou daň odbudeme právě na rok, který není příliš příznivý pro evropská města.

Je to takový podpis nanečisto?
Takto to brát nemůžeme, protože přípravy probíhají opravdu vážně. V těchto přípravách nás povzbudily návštěvy různých představitelů mezinárodního olympijského hnutí a zejména těch profesionálů, kteří se o olympijské hry starají. Byl tu Gilbert Felli, který je výkonným ředitelem olympijských her a má obrovské zkušenosti a který nás obrovsky povzbudil (to bylo už v roce 2004). Navštívil nás Bob Elphinston, který stál u zrodu myšlenky hry v Sydney uskutečnit a který u toho byl až po jejich provedení. To jsou odborníci, kteří shledali kandidaturu Prahy jako reálnou záležitost.

Rozhodovat se bude příští rok. Co by se stalo, kdybychom uspěli? Nedovedu si představit, že by se roztočil kolotoč příprav na olympijské hry v roce 2016. Může se to stát?
Může, ale není to příliš pravděpodobné. Jsme na tuto variantu připraveni – takto náš projekt zní. Bude to trošku napnuté, ale určitě by se to dalo uspořádat.

Určitě je to horší varianta než uspořádat olympijské hry o čtyři nebo osm let později?
Spěch by byl větší, ale asi by nás to více mobilizovalo. Teď je takové všeobecné nadšení pro pořádaní her zejména mezi lidmi, kteří pracují jako dobrovolníci, mezi sportovními funkcionáři i sportovci, bylo by dobré tohoto nadšení využít.

Jak se díváte na nadšení z průzkumů, které hodnotí připravenost České republiky, potažmo Prahy?
Tyto průzkumy toho zatím příliš neříkají, protože nebyly žádné kampaně, které by přinesly veřejnosti reálná čísla, cíleně ukázaly benefit z pořádání olympijských her. K tomu určitě dojde a výsledek půl na půl se přikloní na stranu příznivců pořádání olympijských her.

Praha hodlá oficiálně kandidovat. Od kdy začne investovat prostředky na přípravu pořádání olympijských her? Už začala?
To nejsou prostředky na pořádání her, ale na to, aby tady Pražané měli moderní život. Někdy jsou to věci nevyhnutelné, bez jejichž realizace by došlo třeba k dopravnímu kolapsu atd. To jsou věci, které běží a které jsme se zavázali vůči Evropské unii udělat – čistička odpadních vod, okruhy kolem Prahy, metro. Všechny tyto investice běží a je otázka, jestli se do roku 2016 všechno bez většího tlaku splní.

Už je jasné, kde by mělo být centrum olympiády?
Zatím to všechno vypadá na letňanskou lokalitu.

Předpokládám, že je vyčísleno, kolik by uspořádání olympijských her v Praze stálo?
Pokud se chceme bavit o rozpočtu, musíme oddělit dvě základní složky. To znamená investice všeobecného charakteru, které se uplatňují i bez pořádání olympijských her. A pak to jsou vlastní investice na olympijskou infrastrukturu a na vlastní provedení her. To, co se týká olympijských her, je v každém případě ziskové. Museli bychom to hodně zpackat, aby to nebylo výnosné.

To se povedlo Řekům?
Řekům se tam připočítává zrušení starého letiště a výstavba nového, zcela nový transportní systém, tramvaj přes Atény. Když toto přičtete k olympiádě, tak vstupenky, televizní práva a nějaké suvenýry na to nevydělají. Jsou to však věci, které zůstávají v Řecku navždy. Bez těchto investic by řecká metropole byla velmi zaostalá a ani by se tam nedalo žít.

Takové riziko nelze vyloučit ani v Praze. Čím je hlavní město tak zajímavé a vhodné pro uspořádání olympijských her?
V našem národě je vztah ke sportu velice dobrý. Máme tady šikovné lidi, organizátory. Praha jako menší město je vhodná zejména z toho důvodu, že představuje poměrně krátké vzdálenosti mezi jednotlivými sportovišti a přitom má dostatečnou ubytovací kapacitu a dostatečně velké lokality, aby se tady mohly olympijské hry pořádat. Čili Praha je takový model. Když jsem měl možnost seznámit předsedu Mezinárodního olympijského výboru předběžně s tím, že padlo rozhodnutí, že se budeme ucházet (to bylo letos v červenci), tak byl nadšen, že se Praha hlásí, protože to je protipól směru, který vede k megalomanskému pojetí olympijských her. Takže olympiáda v Praze by byla komornější, příjemnější, lidštější, než tomu je ve světových megapolích.

Byly by to pražské olympijské hry nebo české olympijské hry?
Hry jsou přiděleny městu. Zapojena je ale celá republika už z toho důvodu, že nejsou možnosti pořádat všechny soutěže v hlavním městě. Mám na mysli jachting – to je jihočeský kraj, kvalifikační skupiny pro fotbalové zápasy – Brno, Ostrava, Olomouc, střelba – může být v Plzni, cyklistika – může být v Brně. Třeba mezi Prahou a Plzní je dálnice, což je vzdálenost, kterou ujedete tak, že to Mezinárodní olympijský výbor připouští jako jednu pražskou lokalitu. Prostě chceme zapojit v největší míře Českou republiku už proto, aby se po celé vlasti sportovní infrastruktura dostala na úroveň, kterou v tomto tisíciletí chceme mít.

Praha ve velikosti není schopna konkurovat městům, která posledně neuspěla v kandidatuře o rok 2012, jako byla Paříž, Moskva, New York apod. Jsme schopni konkurovat takovýmto městům v kandidátské fázi v přesvědčovací technice, finančních prostředcích, které vynaložíme už jen na samotné přesvědčování?
V tomto nemáme zatím příliš velké zkušenosti, ale tento první krok nám je možná přinese. To je také důvod, proč kandidujeme na rok 2016.

(redakčně kráceno)