Olomouc - Cukrovary na Hané začali zpracovávat tradiční plodinu regionu – cukrovou řepu. Úrodu poničil jarní mráz, výnos ale zachránilo nebývale slunečné letní počasí. V posledních letech se plochy oseté cukrovkou zmenšovaly, teď se vracejí na dřívější hodnoty – začal se totiž zvedat zájem lihovarníků, kteří z řepy vyrábějí biolíh. Ceny cukru by se měnit neměly.
Na Hané začala sklizeň cukrovvé řepy
Největší pěstitel řepy v Česku – zemědělské družstvo v Senici na Hané má sklizeno už 150 hektarů z tisíce. Stroje budou cukrovku požírat až do 20. listopadu. I když musela plodina bojovat proti suchu, dešti i zimě, zemědělci jsou s úrodou spokojeni. Nejvíce řepu poškodily mrazy. Jen v Senici na Hané znamenaly ztrátu 3 milionů korun. Letos zemědělci na Olomoucku vysadili 6000 hektarů cukrovky – o něco více než loni. Její pěstování pokleslo kvůli politice Evropské unie. Zatímco v roce 2004 zabírala 71 tisíc hektarů půdy, v roce 2009 to bylo jen 52 tisíc. Zájem o ni teď roste kvůli jejímu zpracování na biolíh. „Ta plocha se zase dostává na původní úroveň, kdyby nebylo biolihu, tak ta řepa by u nás na Olomoucku byla na úrovni 4500 až 5000 hektarů, protože cukrovary by nebyly schopny to zpracovávat,“ myslí si ředitel olomoucké Agrární komory ČR Miloš Porč. Kvůli evropským kvótám musela řada cukrovarů skončit. Zatímco v minulosti jich bylo v celém Československu 73, v Česku jich dnes zůstalo jen sedm. Tři z toho právě na Hané.