Jak zemřel Glenn Miller

Londýn - Glenn Miller, trombonista, skladatel a dirigent, zahynul při letu z Londýna do Paříže. Dopravní letoun, ve kterém cestoval, zmizel nad kanálem La Manche. Pátrání po stroji započalo ihned poté, co spojenci odrazili německou ofenzivu. Millerův jednomotorový letoun Noorduyn C-64 Norseman však nenašli. Svět tak přišel o skvělého swingaře a autora takových šlágrů, jakými byly například In The Mood či Chatanooga Choo Choo.

Hudební kariéra Glenna Millera začala v Chicagu. Nadějný muzikant zde založil roku 1937 vlastní orchestr. O pět let později se rozhodl dobrovolně vstoupit již jako slavný muzikant do amerických ozbrojených složek. Nejprve se pokoušel stát členem námořnictva, ale nebyl přijat. Posléze začal pracovat ve službách amerického letectva.

Dosáhl hodnosti majora a jeho orchestr se stal téměř okamžitě jedním z nejoblíbenějších nejen pro letce, ale také pro civilisty. Miller odehrál v Anglii až 35 koncertů měsíčně, některé odvysílal dokonce britský rozhlas. Jeho život skončil 15. prosince 1944.

Nad jižní Anglií se tehdy vznášela hustá mlha. Teploty v ranních hodinách se pohybovaly pod nulou. Rychlost větru přesahovala povolené normy. Miller měl ale naplánován koncert v Paříži, kde na něj už čekali členové jeho big bandu. Hudební vystoupení ve městě umělců pro něj bylo důležitější než předpověď počasí.

Miller se svým letounem odstartoval z letiště Twinwood nedaleko Bedfordu a vydal se směrem na Paříž. Do francouzské metropole ale nikdy nedorazil. Jednomotorové letadlo zmizelo kdesi nad Lamanšským průlivem. Těla obětí a trosky stroje se nikdy nenalezly. Havárie byla přičítána špatným povětrnostním podmínkám.