Budoucnost problémového domu v Orlové děsí sousedy

Orlová - Obyvatelé ulice Na Kamenci v Orlové žádají radnici, aby zbourala zanedbaný dům, který obývají nepřizpůsobiví lidé. Stěžují si na hluk a odpadky v okolí. Demolici doporučila zastupitelstvu i městská rada. Zastupitelé ale rozhodli, že dům nabídnou v dražbě. Lidé z okolí protestují. Tvrdí, že nový majitel může v domě opět zřídit ubytovnu pro sociálně slabé. O bývalý drážní dům už předběžně projevily zájem dvě firmy.

„Odpadky vyhazují přímo z okna, komunální odpad máme v příkopu, ničí nám tady ploty, zkrátka hrůza,“ popisuje obyvatelka ulice Na Kamenci Irena Růžičková. Na jaře dostali zastupitelé na stůl tři varianty řešení. Rekonstrukci za zhruba osm milionů odmítli a schválili prodej domu. Pak ale rada po protestech starousedlíků změnila názor a navrhla demolici. Opozice spolu s několika koaličními zastupiteli ovšem prodej prosadila podruhé. „Likvidace nemovitosti by stála zhruba milion korun z rozpočtu města, z prodeje se dá naopak očekávat nějaký zisk,“ argumentuje opoziční zastupitel Orlové Petr Kocur.

Dům bude na konci června nabídnut v dražbě za 350 tisíc korun. Obyvatelé okolních ulic se ale obávají, že nový majitel sem znovu nastěhuje nepřizpůsobivé nájemníky. „Nejsme schopni nového vlastníka nějakým způsobem zákonně přimět k tomu, aby tam nenastěhoval nepřizpůsobivé občany nebo nevyužíval dům nějakým nevhodným způsobem,“ potvrzuje obavy obyvatel ulice místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek. „Neříkám, že ty obavy nemohou být odůvodněné, ale nikdo neví, co bude,“ nesnaží se obavy vyvracet ani opoziční zastupitel Petr Kocur.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)
Problémový dům v Orlové
Zdroj: ČT24