Ben Johnson překonal v běhu na sto metrů rekord s kontroverzní dohrou

Soul - Olympijský závod na sto metrů, konaný v Soulu 24. září 1988, se stal pro kanadského sprintera osudovou událostí jeho sportovní kariéry. Výkonem 9, 79 sekundy překonal dosavadní světový rekord, a zapsal se tak do historie atletického sportu. Svět mu ležel u nohou až do chvíle, kdy Johnsonovy testy na doping ukázaly pozitivní nález.

 Jeho případ se tak stal jedním z největších sportovních skandálů v historii. Pár dní po olympijském finále byl kanadský atlet diskvalifikován kvůli přítomnosti anabolického steroidu stanozololu v těle. Zlato tak připadlo velkému Johnsonovu rivalovi Američanu Carlu Lewisovi, obhájci vítězství z Los Angeles. Ten „Benoida“, jak se Johnsonovi přezdívalo kvůli abnormálně svalnaté postavě a žlutým očím, obvinil z používání nedovolených látek již po Kanaďanově triumfu na mistrovství světa 1987 v Římě. Johnson byl potrestán čtyřletým zákazem startu a anulováním výsledků. Po návratu se mu příliš nedařilo, v roce 1993 byl navíc znovu pozitivně testován a dostal doživotní distanc.

Ben Johnson získal světový ohlas už o rok dříve při mistrovství světa v Římě, když svého největšího soka Carla Lewise v závodě na 100 metrů poprvé porazil. Navzdory svému dopingovému skandálu se považuje za nejlepšího sprintera historie. V rozhovoru pro britský deník The Times prohlásil, že byl lepší než světový rekordman na stovce Tim Montgomery i bývalí držitelé nejrychlejšího času Donovan Bailey a Maurice Greene.