Baird uskutečnil první televizní přenos přes Atlantik

Londýn - Televizní přenos přes oceán je neodmyslitelně spojen s jedním mužem. Je jím skotský inženýr John Logie Baird. Technik, který televizi v lednu 1926 poprvé předvedl na veřejnosti a už koncem 20. let minulého století úspěšně experimentoval s barevným vysíláním, byl také prvním, komu se podařilo přenést televizní obraz na velkou vzdálenost. V noci z 8. na 9. února 1928 mohlo několik šťastlivců v New Yorku vidět pohyblivé obrázky vyslané z Velké Británie.

Přenést televizní obraz na velkou dálku zkoušel Baird už v září 1927.  Úspěch přišel ale až počátkem následujícího roku, kdy se přestěhoval do větší laboratoře. První osoba, která tehdy měla přelétnout Atlantik, byla slavná herečka Elissa Landiová. K přenosu ale nedošlo. Technika si postavila hlavu.   

Druhý den, 8. února 1928, začala naštěstí fungovat. Signál přes oceán byl dost silný, a tak se o půlnoci londýnského času přes oceán na vlně 45 metrů nejprve vydaly obrázky břichomluvecké loutky, a potom Bairdův obličej.  Baird nejprve signál k vysílací stanici přenášel ze studia po obyčejné telefonní lince. Obraz panáka se však nakonec objevil na obrazovce o rozměrech pět na osm centimetrů v přijímací stanici v Hartsdale na předměstí New Yorku.

Televizní průkopníci skončili až nad ránem. Kvalita přeneseného obrazu nebyla samozřejmě perfektní. Bairdův pokus ale přitáhl pozornost tehdejšího tisku. List New York Times dokonce přirovnal transatlantický televizní přenos k okamžiku, kdy Guglielmo Marconi v prosinci 1901 prvně bezdrátově odvysílal morseovkou písmeno S. Pokus dokázal, že s pomocí silnějšího vysílače by bylo možné dostat obraz z Velké Británie do New Yorku téměř bez jakéhokoli rušení.