Vzducholoď Italia se vydává na cestu k severnímu pólu

Milán - Výprava italského konstruktéra vzducholodí Umberta Nobileho na severní pól začala 15. dubna 1928. Výchozím bodem cesty vzdušného korábu se stal italský Milán. Let byl zpočátku klidný. Vzducholoď nejprve přelétla rakouské Alpy a po několika hodinách dosáhla hranic Československa. Před cestou na daleký sever se ale musela podrobit generální kontrole. Nobile proto se svou lodí přistál v polském městě Slupsk a nechal ji zkontrolovat.

Od země se vzducholoď opět odpoutala na počátku května. Její základnou se měly stát Špicberky. Divoké hornaté souostroví vysoko nad polárním kruhem přivítalo polární výpravu 6. května 1928. Na místě už čekala na Nobileho a jeho muže zásobovací loď Citte di Milano a provizorní plátěný hangár.

Na první z pěti plánovaných cest se vzducholoď vydala 11. května. Po necelých osmi hodinách se ale musela vrátit kvůli problémům s námrazou a řízením. Nobilemu a jeho posádce, ve které byl také český fyzik František Běhounek, se začalo dařit až o dva dny později. Výprava se vydala zkoumat oblast na západ od Špicberk. Nejprve přeletěla přes Barentsovo moře a poté zamířila k Severní zemi.

K hlavnímu cíli výpravy, severnímu pólu, se vzducholoď se 16 muži na palubě vydala 23. května 1928. K nejsevernějšímu bodu polokoule se  dostala krátce po poledni 24. května. Kvůli špatnému počasí se ale nepodařilo na místě vysadit část posádky. Loď dvě hodiny bezradně kroužila nad severní točnou a pak se vydala zpět na Špicberky.