Princezna Anna miluje koně a věnuje se charitě

Praha - Ozdobou slavného dostihu Velká pardubická byla v neděli i britská princezna Anna, která korunovala jejího vítěze. Princezna se věnuje převážně charitě a její celoživotní láskou jsou koně a jezdectví.

Anna se ovšem v mládí nevěnovala dostihům, ale jezdectví. Je evropskou šampionkou z roku 1971, kdy se také stala sportovní osobností BBC - její dceři Zaře se to samé a ve stejném sportu povedlo o 35 let později. Více než pět let byla členkou britského reprezentačního týmu a dosud se jako jediná zástupkyně královské rodiny zúčastnila olympijských her. V Montrealu 1976 tehdy britskému družstvu jen těsně unikla bronzová medaile.

Princezna Anna (57), jediná dcera královny Alžběty II. a v současnosti devátá v pořadí nástupnictví na britský trůn, bude v pondělí a úterý pokračovat ve státní návštěvě v Praze. Jako zástupkyně Británie v Mezinárodním olympijském výboru (MOV) pobyla v České republice již na přelomu června a července 2003 při pražském zasedání MOV. Vedle činnosti v MOV pracuje mimo jiné v organizačním výboru pro olympiádu v Londýně 2012 a jako milovnice ragby je patronkou Skotské ragbyové unie.

Celým jménem Anne Elizabeth Alice Louise se narodila 15. srpna 1950 v Londýně. Princezna Anna vychodila soukromou dívčí střední školu Benenden v hrabství Kent.

Její svatbu s poručíkem (později kapitánem) Markem Phillipsem podle odhadů sledovalo 14. listopadu 1973 v televizi po celém světě na 100 milionů lidí. Pár má dvě děti - Petera (narozen 1977) a Zaru (1981), které se nehonosí žádným titulem. Stalo se tak pravděpodobně na přání jejich matky, která jim tímto způsobem chtěla (marně) zajistit život bez nežádoucí publicity.

Vztah s Phillipsem nevydržel a manželství prominentní dvojice bylo rozvedeno v dubnu 1992. Hned v prosinci téhož roku se princezna Anna vdala podruhé - jejím vyvoleným byl námořní důstojník a v současnosti viceadmirál Timothy Laurence.

Ani ne půl roku po prvních vdavkách přežila Anna bez újmy na zdraví pokus o únos. Před Buckinghamským palácem přinutil vůz, v němž seděla s manželem a doprovodem, k zastavení jiný automobil. Pachatel, v té době šestadvacetiletý Ian Ball, s namířenou pistolí žádal Annu, aby si přesedla do jeho auta. Princezna srdnatě odmítla a v následné potyčce Ball postřelil jejího osobního strážce a další tři lidi, než jej policie přemohla. Doposud je umístěn v psychiatrické léčebně.

Princezna Anna má i normální světské problémy. V roce 2001 odešla od soudu s pokutou za překročení maximální povolené rychlosti. O rok později platila pokutu za svého psa, který zaútočil v parku na dva chlapce.

Vydáno pod