Jan Pivec - herec s osobitým humorem

Praha - Krátce před svými 73. narozeninami zemřel 10. května 1980 herec Jan Pivec. Byl živelným emotivním hercem s vrozenou komediálností, osobitým humorem a se schopností vytvářet tvrdé postavy šířící zlo i psychologicky hluboké typy. Uplatnil se významně i ve filmu (Muži nestárnou, Filozofská historie). Jeho herecké mistrovství kromě divadla nejlépe využily televize a rozhlas.

Na herecký koncert v inscenaci Láska jako trám, kdy Pivcův bručounský penzista Rudla kupuje své Blažence Jiřině Šejbalové vypelichaný kožich s liščími hlavičkami, si jistě vzpomenou i ti mladší, nejen pamětníci. Patří totiž do zlatého fondu televize. Na obrazovky se občas vrací i Pivcův Stěpan Stěpanovič v Námluvách či oficiál Konopka v Příběhu dušičkovém, nebo pitoreskní pan vrchní z Jiráskovy Lucerny. Z výkonu je přímo cítit, jak herce těšilo hrát takové žánrové postavičky. Mezi nezapomenutelné patří i starý Věk ze seriálu F. L. Věk. 

Narodil se 19. května 1907 v Praze na Vinohradech a prožil tu celý život. V době svého studia na pražské konzervatoři působil v Osvobozeném divadle, po absolutoriu ve Slovenském národním divadle v Bratislavě a od roku 1934 po více než 35 let v Národním divadle v Praze. Odejít ho donutila v roce 1970 až nemoc. Zemřel 10. května 1980, pár dní před svými třiasedmdesátými narozeninami.