Karl Lagerfeld slaví narozeniny

Hamburk - Světoznámý německý módní návrhář Karl Lagerfeld, přezdívaný Císař, patří mezi nejuznávanější světové módní návrháře posledních padesáti let. Tento vyznavač kultivovaného "dandy stylu", pro kterého jsou typické rovné střihy, symetrie a kontrast bílé a černé, oslaví 10. září své narozeniny.

Karl Lagerfeld se narodil v roce 1933 v Hamburku. Studoval v Paříži a krátce po studiích nastoupil do ateliéru Pierra Balmaina, kde se učil kreslit, stříhat, šít a vybírat materiály a doplňky. Později přešel do salónu Jeana Patoua, kde již sám navrhoval kolekce. V roce 1963 začal Lagerfeld spolupracovat s francouzským módním domem Chloé a s italskou značkou Fendi. Na počátku 80. let si tento mnohdy kontroverzní návrhář založil vlastní luxusní značku Lagerfeld, která se zaměřila především na produkci parfémů a kolekčního oblečení.

V roce 1983 začal Lagerfeld pracovat jako šéfdesignér módního domu Chanel a tuto pozici si drží dodnes.

Tento excentrický designér navrhuje krom oděvů a parfémů i boty, porcelán, brýle, divadelní a filmové kostýmy i bytové interiéry. Lagerfeld je autorem a spoluautorem zhruba 15 knih a je rovněž majitelem nakladatelství 7L, které se zaměřuje na knihy o architektuře a fotografii.