Obávaný Lester „Baby Face“ Nelson - gangster s dětskou tváří

New York - Vypadal jako učiněný mílius, ale opak byl pravdou. Americký lupič „Baby Face“ Nelson patřil k těm nejkrutějším gangsterům. Od drobných krádeží dospěl až k práci pro Al Capona a další mafiánské šéfy. Později začal vykrádat banky. Jako veřejný nepřítel číslo jedna zemřel v přestřelce s agenty FBI v roce 1934. Nelson byl snad nejbezcitnějším lumpem americké gangsterské éry 30. let 20. století. Byl chladný a brutální, že i jeho kriminální komplicové se mu klidili z cesty. Přezdívku „Baby Face“ mu vynesl jeho stále mladistvý vzhled a výška - měřil jen 1,63 metru. Od útlého věku se potloukal s problémovými vrstevníky a ve čtrnácti už byl známým zlodějem aut. Jeho zlodějské řádění skončilo zatčením v roce 1931. Odsoudili jej k ročnímu trestu ve státní věznici. Na začátku roku 1932 přemohl strážného během přepravy a utekl. V srpnu 1933 vykradl první banku.

Nějakou dobu pracoval „Baby Face“ i pro Al Capona a další vyhlášené mafiány, ale i pro ně začal být časem příliš násilným. Ve všeobecnou známost vešel v roce 1934, když se přidal ke gangu bankovního lupiče Johna Dillingera. Jeho čas se záhy naplnil. Osudným se mu stala přestřelka s agenty FBI v listopadu 1934 nedaleko Chicaga. Dva policisté přitom zahynuli a Nelson byl sedmnáctkrát postřelen.

Následujícího rána nalezli na základě anonymního telefonátu jeho tělo zabalené do deky v příkopu nedaleko hřbitova. Jeho manželka později potvrdila, že zemřel předchozího večera, 27. listopadu, a že jej do deky zabalila ona, protože „Lester vždycky nesnášel, když mu byla zima….“

Jeho postava byla několikrát filmově zpracována v rámci velkého boomu gangsterského filmu v době prohibice a hospodářsko-sociální krize na přelomu 20. a 30. let, kdy byly noviny plné smělých činů Nelsona, Ala Capona a dalších.