AVÍZO: Víkendový program na zámku v Mníšku pod Brdy

Zámek Mníšek dříve ukrýval tajné dokumenty Ministerstva vnitra. Dnes dýchá životem první republiky. Zámek je pro návštěvníky otevřen každý víkend. V týdnu můžou návštěvníci přijít také, pokud se nezapomenou objednat. Své expozice má zámek otevřeny pouze pár let. Možná ani nevíte, že byl zrekonstruován a nabízí pohled do života nižší šlechty za první republiky.

Nic než regály plné zaprášených papírů a dokumentů. Nádvoří plné oken, která měla nahradit okna původní. Naštěstí nebo naneštěstí je někdo špatně naměřil. V té době do objektu nikdo nesměl a ten jen chátral a chátral. Mnozí se místu vyhýbali, ale někteří toužili se dovnitř podívat. To se jim splnilo v roce 2001, v době, kdy započala nákladná rekonstrukce celé stavby i parku.

Dnes už může do krásně a plně vybavených interiérů každý. Jsou vzpomínkou na rodinu Kastů, kteří přišli do Mníšku 26. ledna 1910 a čekalo je slavnostní uvítání. U hostince byla postavena slavobrána a hraběnku Terezii s baronem Theodorichem vítaly školní děti, místní spolky i duchovenstvo. Okamžitě začali s přestavbou a modernizací svého sídla i hospodářského zázemí. Stavbu řídil pražský stavitel Matěj Blecha. Byla zavedena elektřina, v koupelnách začala téct teplá voda.

Nahlédněte do života činorodé a pokrokové hraběnky Terezie Kastové, rozené Rechbergové Rothenlöwnen. Po otci Aloisovi pocházela z velice váženého rodu, který za své rodové sídlo považoval hrad Hohenrechberg v Německu. V roce 1890 se v Ennsu pětadvacetiletá hraběnka Terezie provdala za budoucího majitele Mníšku Maria Theodoricha svobodného pána Kasta z Ebelsbergu. Ženich pocházel z méně vznešeného rodu než jeho nevěsta, ta si však svou velkou lásku uhájila. Jednalo se o sňatek nerovnorodý, tzv. morganatický.

Nejznámější takovýto sňatek v českých zemích byl sňatek následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este a Žofie Chotkové.

Sňatek byl právoplatný, ale děti vždy dědily titul méně vznešeného rodiče. Kastovi spolu měli šest dětí – pět synů a jednu dceru. Měli se velice rádi, byli podnikaví, zajímaly je všechny nové vynálezy té doby, automobilové závody i lety balonem.

Projděte se první republikou na Mníšeckém zámku a seznamte se s Kastovými.

Příští víkend 19. -20. února je připraven bohatý program pro vaše děti. Seznámí se nejen se zmiňovanou rodinou, ale uvidí také loutky pohádkových postav v životní velikosti. Ve výtvarném ateliéru si vyrobí masopustní masku.

PROGRAM:

12. - 13. února

od 10.00-16.00 prohlídky I. a II. zámeckých okruhů (I. reprezentativní salony, II. soukromé pokoje posledních majitelů Kastů)

19. - 20. února

od 10.00-16.00 prohlídky I. a II. zámeckých okruhů (I. reprezentativní salony, II. soukromé pokoje posledních majitelů Kastů)

Prohlídka Loutková pro děti od 10.15 hod.

Výtvarný ateliér – vyrob si masopustní masku od 11.00 hodin

Jana Digrinová, kastelánka

  • Zámek Mníšek pod Brdy autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2317/231609.jpg
  • Ze zámku v Mníšku pod Brdy autor: Jana Digrinová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2317/231611.jpg